Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Április 02. 13:00, csütörtök | PR
Forrás: Vörös Bernadett - Kiskertem kertészet

Elfeledett tavaszébresztők

Elfeledett tavaszébresztők

Virágok - a tavasz első hírnökei

A jól ismert tavaszi hagymásokon ( tulipán, jácint, nárcisz stb...) kívül számtalan olyan növényfaj létezik, mely a mi éghajlatunkon is kiválóan érzi magát, s a tavasz első hírnökeiként pompáznak. Eme növényekre jellemző, hogy a kora tavaszi virágzás után, zöld vagy akár színes lombjukkal tovább díszítenek. Ezen fajok ma kevésbé népszerűek, pedig ültetésük, gondozásuk nem követel komolyabb tudást, s legtöbbjük igénytelenségüknek köszönhetően a szélsőséges adottságú területekre is bátran telepíthető. Nézzünk belőlük néhányat.

Bőrlevél

Kúszó, húsos gyöktörzsű növény, fajtától függően 30 - 70 cm magas virágzó hajtásokat hozó áttelelő évelő növény. Pirosas rózsaszínes virágait február végétől hozza, melyek akár a hó alól nyújtókodva is előbújnak, s ékszerként csüngnek a száron. Téli lombszíne eltér az egész éveben mutatkozó méregzöld színtől, hideg időben a levelek pirosra, majd mélybordóra változnak. Szereti a nyirkos talajokat, ám a szárazabb körülményeket is jól tűri, kifejezetten kedveli a tápanyagban szegény talajokat. Gyorsan elterülő növény, kiváló talajtakaró.

Illatos bangita

Ez a sok esetben már február elején virágzó lombhullató cserje illatos, rózsaszín labdához hasonló virágzatával igazi különlegességnek számít a tél folyamán. Kis igényű cserje, kedveli a nedvesebb talajokat, a napos fekvést, ám félárnyékban is jól érzi magát. Lombját kora tavasszal hozza, a kezdetben zöld levelek később bordóvá színesednek. Az illatos bangita kertünk ékes dísze lehet akár a ház fala mellett, vagy a pázsit közepén.

Téli valódi jázmin

A téli enyhe időjárás következtében előfordul, hogy már januárban virágzik a valódi jázmin. S ha netán többször melegszik fel az időjárás a tél folyamán a sárga illatos virágú jázmin is képes akár két- három alkalommal is virágozni. A tavasz elérkeztével aztán egészen júniusig díszít virágával. Levele örökzöld, küszónövényszerűen kerítésre, vagy más növényekre támaszkodva kapaszkodik. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt kedvel, ám napon és félárnyékon is egyaránt jól fejlődik.

Kis meténg

Hazánkban honos, gyertyános- tölgyes erdeinkben előforduló, kúszó és legyökerező szárú örökzöld félcserje. Árnyákon és félárnyékon egyaránt szeret.Kiváló talajtakaró. Bármilyen talajon jól érzi magát, jó minőségű, tápanyagban gazdag talajon oly annyira, hogy sok esetben gátolni kell terjedését. Fák, bokrok alatt kiválóan érzi magát, szereti a párás, nedves körülményeket. Virágszíne lehet fehér vagy lila, melyet már akár márciusban is megmutat.

Csak egy kattintás!

A cikkhez kapcsolódó vállalkozások hirdetésiere kattintva akár további információhoz is lehet jutni az általuk kínált termékekről, szolgáltatásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák