Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2011. December 20. 13:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elfogadták a köznevelési és törvényt, megszűnt a rokkantnyugdíj

Elfogadták a köznevelési és törvényt, megszűnt a rokkantnyugdíj

Az Országgyűlés elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza.

A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

Törvény rendelkezhet az utcán vagy szórakozóhelyen éjszakázó gyerekek felügyeletéről is. Az Országgyűlés többsége támogatta, hogy a családvédelmi törvényben rögzítsék: a szülők kötelessége - külön jogszabályban foglaltak szerint - gondoskodni kiskorú gyermekük felügyeletéről, ha az éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik.Ennek kimondását a parlament ifjúsági bizottsága javasolta, arra hivatkozva, hogy a közterületen, illetve szórakozóhelyen éjszaka felügyelet nélkül eltöltött időben 'számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé'. A családvédelmi törvényről várhatóan következő ülésén dönt a parlament.

Az Országgyűlés elfogadta a rokkantellátás átalakításáról szóló törvényt is. A megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnak: rehabilitációsat vagy rokkantságit. Rokkantsági nyugdíjat a jövőben nem állapítanak meg. A ma rokkantsági nyugdíjban részesülők közül a nyugdíjkorhatárt már betöltöttek változatlan mértékben kapnak nyugdíjat - írja a Népszava. Az I. és II. rokkantsági csoportba tartozók, valamint a III. csoportba soroltak közül az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltők nem nyugdíjat, hanem rokkantsági ellátást kapnak a jövőben. Azokat a most rokkantsági nyugdíjban, átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban részesülőket, akik az eddig felsoroltak közül egyik körbe sem tartoznak, felülvizsgálatra hívják majd.

Akinél azt állapítják meg, hogy a foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, a továbbiakban is a felülvizsgálat előtti mértékben kapja majd a rokkantsági ellátását. De ha a komplex felülvizsgálaton a beteg foglalkoztatási rehabilitációját javasolják, a jövőben csak rehabilitációs ellátást kaphat, ami a rehabilitáció időtartamára, de legfeljebb három évig jár. Azt nem tudni, mi alapján születik meg az 'ítélet'.

A jelenleg 40-50 százalékban egészségkárosodottak egységesen 28 ezer 720 forintra számíthat januártól. Azok pedig, akik 50-70 százalékos egészségkárosodottak, 57 ezer 440 forintra lesznek jogosultak. Akiknek foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, a megrokkanás előtti átlagjövedelem 35 százalékát kaphatják.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 14:05, hétfő | Belföld

Az ország legszegényebb falvaiban futnak tovább a korábbi Mol Bubi kerékpárok

Máltai szeretetszolgálat: a felzárkózó településeken futnak tovább az első Mol Bubi kerékpárok, ingyenes kölcsönzéssel.

2023. Február 06. 13:19, hétfő | Belföld

Egy sztrádára befutó férfi miatt ütköztek autók az M5-ösön

Két baleset történt az M5-ös autópálya 66-os és 67-es kilométere között Lajosmizse térségében a Budapest felé vezető oldalon hétfőn délelőtt.

2023. Február 06. 07:24, hétfő | Belföld

Illegális bevándorlás - Több mint háromszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 310 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.