Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Augusztus 09. 11:15, péntek | Helyi
Forrás: Wikipédia

Elhunyt Dr Barsi Ernő

Elhunyt Dr Barsi Ernő

Nyugodjon békében!

Dr Barsi Ernő Sályon született 1920. június 28-án, magyar néprajzkutató, zenepedagógus, zenetörténész és főiskolai tanár. Komoly szerepe van a néprajz népszerűsítésében. Etnográfusi és pedagógusi munkájának eredménye, hogy Győr-Sopron megyében több mint 50 intézményben indult meg a néprajz oktatása. A tanítás mellett több szakmai könyvet és több száz újság cikket publikált. Ez idáig több mint ötezer előadást tartott, köztük számos alkalommal a Rábaköz intézményeiben. Győr díszpolgára.

1947-ben megjelent első írása „Sály falu zenei művelődése” címmel. A győri Állami Konzervatóriumban hegedűtanári állást kapott. Zeneoktatói munkaközösséget hozott létre, amiben egy időben több ezer diák tanult. Kodály javaslatára zenei előképzőt is szervez. Célja a hatékony népzenei oktatás. Tanítványai között van számos később sikeres zenész, mint például Fias Gábor, Jancsovics Antal és Kollár Kálmán. A tanítás mellett népdalgyűjtés is végzett a falvakat és településeket járva és előadásokat is tart. Győr környékén hangversenyeket szervezett. Ekkor ismerkedik meg Varsányi Ida győrújfalui tanítónővel, akivel 1948-ban házasságot köt.

1955-től már rendszeresen gyűjt népzenei anyagokat. Először szülőfalujában, majd később Győr, Győr környéke (Rábaköz, Szigetköz, stb) Balaton, Velencei-tó környéke, Bodrogköz, Bükkalja, Felső Borsod, Csallóköz, Mátyusföld, Erdély, a burgenlandi Őrvidék, Bulgáriában, Sumen környékén. 1959-ben a felsőfokúvá, majd később főiskolává minősített győri tanítóképző iskolába megy át oktatni. Éneket és hegedűt oktatott és néprajzzal is többet foglalkozik, amivel kapcsolatban kérésre szakköröket hozott létre. Publikál és szakmai egyesületek és társulatok tagjukká választották. 1970-ben doktorált szellemi néprajzból, disszertációjának címe: „Zene egy sályi pásztor életében”. Ekkor jelent meg Daloló Rábaköz című népdalgyűjteménye. Écsen Pávakört szervezett és 16 éven át vezette.

Habár 1982-ben nyugdíjas lett, aktív maradt és tovább tanít, illeteve több településen zenei és néprajzi előadásokat tart. Népdalkórusának tagjaiból kamarakórus alakult Melodiárium néven. Több mint 40 könyvet írt.

Hosszú, gazdag életpálya után csütörtökön hunyt el Győrben.

Címkék: Barsi Ernő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?