Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Október 30. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Csorna Kapuvár Szuperinfó

Elindult a középiskolai felvételi eljárás

Elindult a középiskolai felvételi eljárás

A csornai Hunyadi és Kossuth középiskolák ajánlata.

Október 20-ig az összes gimnázium, technikum, szakgimnázium, szakképző iskola és speciális szakiskola közzétette felvételi tájékoztatóját, vagyis most már minden nyolcadikos megnézheti, milyen osztályokat indítanak jövőre a kiszemelt iskolákban.

A felvételi tájékoztatókban az összes „tagozat” – hivatalos nevén tanulmányi terület – szerepel, amelyre lehet jelentkezni. Emellett részletes pontszámítási szabályokat is találtok a tájékoztatókban, amelyeket a középiskolák egyelőre saját oldalukon tesznek közzé.
Ebből derül ki például, hogy milyen általános iskolai eredményeket vesznek figyelembe, kötelezővé teszik-e a központi felvételit, tartanak-e szóbeli felvételit, és pontosan miket számítanak még be a felvételi összpontszámba?

Bár az iskolák maguk dönthetnek a szabályok egy részéről, a központi szabályok alapján középiskolák a jelentkezőket háromféle szempontrendszer alapján rangsorolhatják:
- vagy kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe,
- vagy az általános iskolai jegyeket és a központi írásbeli felvételin szerzett pontszámot,
- vagy a jegyeket, az írásbeli és a szóbeli felvételi eredményét.

A központi írásbeli felvételit csak a gimnáziumok és a technikumok tehetik kötelezővé, de közel sem mindegyik intézmény dönt így.

1. Tanulmányi eredmények
Tanulmányi eredmények alatt kizárólag az általános iskolai bizonyítványban, félévi értesítőben szereplő osztályzatokat kell érteni. Tehát nem számít a nyelvvizsga, a tanulmányi versenyen, a sportversenyen elért eredmény.

Az, hogy milyen tantárgyakból nézik a jegyeket, nem egységes - minden részletszabályról maguk az iskolák döntenek. A tanulmányi eredmények számításakor a jelentkezés tanévének félévi eredményeit is figyelembe lehet venni, a magatartás és a szorgalom kivételével.

2. Ha van írásbeli (és szóbeli) vizsga is, mi számít?
A középiskolák maguk döntik el, kötelezővé teszik-e a központi írásbeli felvételit - ha így döntenek, az ott megszerzett eredmény a maximális felvételi összpontszám legalább 50 százalékát meghatározza.
A gimnáziumok és technikumok arról is dönthetnek, hogy mindkét tárgyból (vagyis magyar nyelvből és matematikából) vagy csak az egyikből teszik kötelezővé a felvételi vizsgát.

Az is előfordulhat, hogy az egyik tantárgyból elért eredményeket nagyobb súllyal számítják be, mint a másik tárgyból szerzett pontokat. Ha szóbelizni is kell, mert az adott középiskola ezt előírja, a szóbeli felvételi eredménye maximum a felvételi összpontszám 25 százalékát határozhatja meg.

Fontos dátumok a felvételi eljárásban

2021. október 20.: A középiskoláknak október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk felvételi tájékoztatójukat – ebben a 2021/2022-es tanévben induló tanulmányi területekről, valamint a felvételi szabályokról is információkat találnak a szülők és a diákok.

2021. november 16.: November közepéig teszi közzé az Oktatási Hivatal azoknak a gimnáziumoknak, szakgimnáziumoknak a jegyzékét, amelyek központi írásbeli felvételi vizsgát szerveznek.

2021. december 3.: A diákok december 3-ig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételi vizsgára – közvetlenül abban az iskolában, ahol meg szeretnék írni a tesztet.

2022. január 22., 10 óra: A központi írásbeli felvételi vizsga a gimnáziumokban, szakgimnáziumokban és technikumokban.

2022. január 27., 14 óra: Pótló központi írásbeli felvételi vizsga – ezen csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző írásbelire alapos ok miatt nem
tudtak elmenni.

2022. február 22-től március 11-ig: Szóbeli meghallgatások a középiskolákban.

2022. március 16.: A középiskolák március 16-ig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét.

2022. április 29.: A középiskolák elküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.