Városlista
2023. március 26, vasárnap - Emánuel

Hírek

2012. Április 11. 07:11, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Húsz ukránt bíróság elé állítottak hétfőn Líbiában azzal a váddal, hogy zsoldosként Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető haderejében szolgáltak – közölte egy katonai szóvivő.

Két orosz és két fehérorosz állampolgárt is ugyanezzel vádolnak. A vád szerint a tavaly népfelkeléssel megdöntött rezsim oldalán harcoltak a „forradalmárok” ellen. Civilekre támadtak, sőt állítólag föld-levegő rakétákkal akartak lőni a NATO repülőgépeire, amelyek az ENSZ felhatalmazása alapján líbiai célpontokat támadtak, hogy megvédjék a civil lakosságot. Az ukránok a múlt héten, az első bírósági meghallgatáson azt mondták, az olajipari szektorban vállaltak munkát, ezért utaztak Líbiába.

Az ukrán hatóságok becslése szerint nagyjából 1500 ukrán volt Líbiában a konfliktus 2011. februári kirobbanása előtt. Közülük a leghíresebb Galina Kolotnicka ápolónő, akit Kadhafi maga mellé vett, és minden külföldi útjára magával vitt. Állítólag azért ragaszkodott hozzá, mert a nő ismerte minden rigolyáját, de egyes diplomáciai források szerint a szeretője volt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 19:00, csütörtök | Külföld

Idén is észak- és nyugat-európai országok vezetik a világ legboldogabb országainak listáját

Magyarország Salvador mögöt az 51.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.

2023. Március 22. 07:18, szerda | Külföld

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

A Kína által javasolt béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután kedden a Kremlben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.