Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Április 27. 05:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Elítélték a férfit, aki 21 éve fejbe lőtt és kirabolt egy vele szexuális kapcsolatban álló másik férfit

Elítélték a férfit, aki 21 éve fejbe lőtt és kirabolt egy vele szexuális kapcsolatban álló másik férfit

Jogerősen tizenöt év fegyházra ítélte szerdán a Pécsi Ítélőtábla F. Rajmundot, aki huszonegy évvel ezelőtt, alig 18 évesen fejbe lőtt, majd kirabolt egy vele szexuális kapcsolatban álló férfit a Zala megyei Csapiban.

Az ügyben korábban bűnsegédként tizenhárom évre ítélt másodrendű vádlottat - bizonyítékok hiányában - felmentette a tábla.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly júniusban az elsőrendű vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizenöt év fegyházra, Cs. Demeter másodrendű vádlottat ugyanezen vádpontokban bűnsegédként tizenhárom év fegyházra ítélte.

Az elsőfokú határozat ellen a vádlottak és védőik elsősorban felmentés miatt fellebbeztek.

A Pécsi Ítélőtábla az MTI-nek eljuttatott írásos összegzésében az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást ismertetve azt írta: a jelenleg 39 éves F. Rajmund 1993-ban ismerkedett meg a nála harminc évvel idősebb sértettel, akivel rendszeresen együtt kirándultak, étterembe jártak, és a későbbi áldozat vadászni is elvitte.

Az elsőfokú ítélet szerint 1996 áprilisában F. Rajmund beszámolt a sértettel folytatott kapcsolatáról barátjának, a jelenleg 44 éves másodrendű vádlottnak. A vádlottak elhatározták, hogy megszerzik a sértett vagyontárgyait és F. Rajmund megöli a férfit, ehhez a másodrendű vádlott egy pisztolyt adott neki.

1996. április 5-én F. Rajmund az estét a sértett házában töltötte és amikor a férfi elaludt, közelről fejbe lőtte.

A törvényszék szerint F. Rajmund a házból a sértett három vadászpuskáját, tévéjét, valamint videomagnóját az áldozat terepjárójába pakolta és azzal a zsákmányt a másodrendű vádlott lakására vitte.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla Tóth Sándor vezette büntetőtanácsa az elsőrendű vádlott esetében a Zalaegerszegi Törvényszék ítéletét helybenhagyta, így az jogerőre emelkedett.

A másodrendű vádlottat az ítélőtábla bizonyítékok hiányában felmentette. Mivel az ügyész ez ellen fellebbezett, az ő esetében jogerős döntést a Kúria hoz - közölte az ítélőtábla.

Az előzetes letartóztatása alatt az egyik tanúval házasságot kötő, korábbi kapcsolatából származó kiskorú gyermeke után pedig tartásdíjat fizető F. Rajmund 1998-ban már állt bíróság előtt. Akkor másodrendű vádlottként öt és fél év szabadságvesztést kapott fegyvercsempészet és más bűncselekmények miatt, Cs. Demetert pedig elsőrendű vádlottként nyolc év szabadságvesztésre ítélték.

F. Rajmundot abban az időben tanúként már kihallgatták az emberöléssel összefüggésben, de a nyomozást csak akkor sikerült újrakezdeni, amikor 2012-ben Somogyudvarhely közelében véletlenül előkerült az áldozat egyik elásott fegyvere. 2015-ös elfogása után F. Rajmund beismerő vallomást tett, de ezt azt az elsőfokú tárgyalássorozaton visszavonta, az utolsó szó jogán akkor mindkét vádlott a felmentését is kérte, arra hivatkozva, hogy egyikük sem követte el a bűncselekményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni