Városlista
2021. október 28, csütörtök - Simon

Hírek

2021. Április 29. 08:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elítélték a gyermekeket bántalmazó mohácsi nevelőszülőket

Elítélték a gyermekeket bántalmazó mohácsi nevelőszülőket

Jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék azt a mohácsi nőt és férfit, aki a nevelésébe vett három gyermeket bántalmazta és elhanyagolta.

A bíróság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a vádlott házaspár nevelőszülőként érzelmileg elhanyagolta, sanyargatta, érzelmileg és egzisztenciálisan kisemmizte és bántalmazta három a nevelt - óvodás- és kisiskoláskorú - gyermeket 2016 és 2017 nyara között.

A gyerekeket szolgasorban tartották, rendszeresen nem az életkoruknak megfelelő munkát végeztettek velük, nem biztosítottak nekik megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet, nem öltöztették őket az évszaknak megfelelően, és alapos tisztálkodásukat sem tették lehetővé.

Rendszeresen seprűvel, nadrágszíjjal vagy puszta kézzel verték a gyerekeket, majd több napig nem engedték iskolába, illetve óvodába, nehogy kiderüljön, hogy bántalmazták őket.

Végül 2017 nyarán az egyik gyermek osztályfőnöke észrevette a bántalmazás nyomait és értesítette a gyámhatóságot. Azóta gyerekek más nevelőszülőnél, egyikük pedig gyermekotthonban nevelkedik.

A bíróság keddi, jogerős határozatával a vádlottakat négy-négy év börtönbüntetésre ítélte, mert a felügyeletük alatt álló három kiskorú sértett neveléséből, gondozásából eredő nevelőszülői kötelezettségeiket súlyosan megszegték, és ezzel mindhárom kiskorú sértett testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyeztették.

A Pécsi Törvényszék ítéletével súlyosbította a Mohácsi Járásbíróság tavaly szeptemberi, első fokú határozatát, amellyel másfél, illetve két év börtönbüntetésre ítélte a nőt és a férfit.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 28. 18:08, csütörtök | Belföld

Főleg figyelmetlenség miatt több ilyenkor a tűzeset

Mindenszentek, halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2021. Október 28. 16:04, csütörtök | Belföld

Több mint 200 milliárd forintból fejlesztik az úthálózatot

Az elmúlt évtizedben országosan hatezer kilométernyi útszakasz újult meg, az idén pedig ezer kilométer felújítását tervezték, de már több mint 1200 kilométeren eljutottak legalább a munkakezdésig

2021. Október 28. 15:06, csütörtök | Belföld

Herczegh Anita: már több száz gyermeknek segített a Regőczi Alapítvány

Már több száz gyermeknek, családnak segített a Regőczi Alapítvány - mondta Herczegh Anita kuratóriumi elnök, az államfő felesége szerdán Miskolcon.

2021. Október 28. 13:02, csütörtök | Belföld

Üvegdarabok miatt instant levest vontak ki a forgalomból

Instant tésztalevest vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert a termékben üvegdarabok fordulhatnak elő.