Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2021. Január 30. 17:00, szombat | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Elítélték az FBI hamisan tanúskodó volt jogászát

Elítélték az FBI hamisan tanúskodó volt jogászát

Tizenkét hónap próbaidőre és 400 óra közösségi szolgálatra ítélték pénteken az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt jogászát, aki még augusztusban bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás ügyében,

jóllehet az ügyészség több havi letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyben.

Kevin Clinesmith évekkel ezelőtt a hatóságokat félrevezető nyilatkozatot tett a Mueller-bizottság vizsgálatai során, amelyek az oroszok és a Trump-kampány munkatársai közötti esetleges összejátszást vizsgálták a 2016-os választási folyamatban.

Az FBI volt jogászát azzal vádolták, hogy megváltoztatta Donald Trump akkori elnök egyik korábbi tanácsadója, Carter Page emailjét, és erről hamis tanúvallomást tett a Mueller-bizottság előtt. Carter Page a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársaként került Trump 2016-os kampánycsapatába a CIA-vezetés megbízásából. "Forrásként" szolgált a hírszerzés számára a Trump-kampányról. Ezt később Page is elismerte, ám az erről szóló információkat Clinesmith megváltoztatta, és jelentésében azt írta: Page "nem forrás".

James Boasberg, Washington egyik kerületi bírója pénteken, az ítélet kihirdetése során azt mondta: "Clinesmith megszenvedte munkahelyének elvesztését és egy média-hurrikánnal is szembe kellett néznie." Az ügyészek korábban több hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kértek a volt jogászra. A Clinesmith által elkövetett bűncselekmény miatt az Egyesült Államokban kiszabható maximális büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés és 250 ezer dollárig terjedő pénzbírság.

Robert Muellert, az FBI korábbi vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy vizsgálja ki az állítólagos 2016-os orosz beavatkozást az amerikai elnökválasztásba. A két évig tartó vizsgálat eredménye egy 448 oldalas dokumentum - az úgynevezett Mueller-jelentés - lett, amelyben megállapították, hogy Donald Trump volt elnök kampánycsapatának munkatársai nem működtek együtt az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.