Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2021. Január 30. 17:00, szombat | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Elítélték az FBI hamisan tanúskodó volt jogászát

Elítélték az FBI hamisan tanúskodó volt jogászát

Tizenkét hónap próbaidőre és 400 óra közösségi szolgálatra ítélték pénteken az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt jogászát, aki még augusztusban bűnösnek vallotta magát hamis tanúzás ügyében,

jóllehet az ügyészség több havi letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyben.

Kevin Clinesmith évekkel ezelőtt a hatóságokat félrevezető nyilatkozatot tett a Mueller-bizottság vizsgálatai során, amelyek az oroszok és a Trump-kampány munkatársai közötti esetleges összejátszást vizsgálták a 2016-os választási folyamatban.

Az FBI volt jogászát azzal vádolták, hogy megváltoztatta Donald Trump akkori elnök egyik korábbi tanácsadója, Carter Page emailjét, és erről hamis tanúvallomást tett a Mueller-bizottság előtt. Carter Page a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársaként került Trump 2016-os kampánycsapatába a CIA-vezetés megbízásából. "Forrásként" szolgált a hírszerzés számára a Trump-kampányról. Ezt később Page is elismerte, ám az erről szóló információkat Clinesmith megváltoztatta, és jelentésében azt írta: Page "nem forrás".

James Boasberg, Washington egyik kerületi bírója pénteken, az ítélet kihirdetése során azt mondta: "Clinesmith megszenvedte munkahelyének elvesztését és egy média-hurrikánnal is szembe kellett néznie." Az ügyészek korábban több hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kértek a volt jogászra. A Clinesmith által elkövetett bűncselekmény miatt az Egyesült Államokban kiszabható maximális büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés és 250 ezer dollárig terjedő pénzbírság.

Robert Muellert, az FBI korábbi vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy vizsgálja ki az állítólagos 2016-os orosz beavatkozást az amerikai elnökválasztásba. A két évig tartó vizsgálat eredménye egy 448 oldalas dokumentum - az úgynevezett Mueller-jelentés - lett, amelyben megállapították, hogy Donald Trump volt elnök kampánycsapatának munkatársai nem működtek együtt az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.

2022. Május 27. 06:00, péntek | Külföld

Német alkancellár: továbbra is lehetséges az EU-s orosz olajembargó

Továbbra is elérhető a megállapodás az Európai Unió tagországai között arról, hogy a közösség együtt vezessen be embargót az orosz kőolajra

2022. Május 26. 15:03, csütörtök | Külföld

Romániába látogatott a brit trónörökös

A román állami vezetőkkel és a román királyi ház tagjaival találkozott szerdán Bukarestben, romániai látogatása első napján Károly walesi herceg.