Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Február 22. 07:15, szerda | Belföld
Forrás: mno / MTI

Elkészült a fagytérkép

Elkészült a fagytérkép

A Zürichi Egyetem egy geográfusa elkészítette a Föld tartósan fagyott területeinek, vagyis a permafrosztnak a térképét, amelyet a Google Earthön is láthatóvá tettek.

A térkép segítségével a kutatók felkészülhetnek a permafroszt felolvadásának veszélyére. A permafroszt olyan föld vagy sziklás terület, amelynek hőmérséklete legalább két éve fagypont alatt van és a klímaváltozás miatt veszélyes lehet. Ha ezek a területek ugyanis felolvadnak, a hegyekben szikladarabok válhatnak le és a völgyekbe zuhanhatnak. Emellett a függővasutak és áramvezetékek is megrongálódhatnak. Hogy megelőzzék ezeket a problémákat, a szakértőknek a lehető legpontosabban kell tudniuk, hol olvadhatnak fel a jövőben ilyen permafrosztok.

Stephan Gruber glaciológus világszintű permafroszttérképet készített, amely precízebb a korábbiaknál. A tudós becslései szerint a globális örökfagyterületek 22 millió négyzetkilométer kiterjedésűek. Ez a Föld területének egyhatoda. A helyi eloszlás Gruber szerint sok területen olyan, mint egy rongyszőnyeg: a fagyott területek szorosan a magasabb hőmérsékletű talajrétegek mellett is húzódhatnak. Így gyakran nagyon nehéz biztosan beazonosítani a permafrosztterületeket.

A zürichi szakértő térképe a levegő hőmérséklete és a magaslati fekvés adatain alapszik. Az információk a Google Earth segítségével is megtekinthetők. Gruber eredményeit a The Cryosphere című szakmagazinban mutatja be.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 20:46, hétfő | Belföld

Zavargások Koszovóban - 20 magyar békefenntartó megsérült

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

2023. Május 29. 06:00, hétfő | Belföld

Kötélpályán hoztak fel egy szikláról lezuhant fiút a mélyből a tűzoltók Vértestolnánál

Lezuhant egy túrázó a Pes-kő-barlangnál Vértestolna közelében vasárnap, a tűzoltók kötélpályát építették ki, hogy a 15 éves fiút felhozzák a mélyből - mondta el a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szó

2023. Május 28. 11:13, vasárnap | Belföld

Csaknem 800 doboz cigi lapult a kárpitok alatt

Csaknem 800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár kisbuszban