Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Október 21. 10:10, szerda | Helyi
Forrás: GYSEV

Elkészült a Fertőszentmiklós-országhatár közötti vasútvonal teljes felújítása

Elkészült a Fertőszentmiklós-országhatár közötti vasútvonal teljes felújítása

Hivatalosan is átadták a forgalomnak a Fertőszentmiklós-országhatár közötti, teljes egészében felújított vasútvonalat.

A GYSEV Zrt. idén áprilisban kezdte meg a 10,2 kilométeres szakasz teljes modernizációját. A 2,7 milliárd forintos beruházás keretében a vasúti pályába új, rezgéscsillapító tulajdonsággal is rendelkező, LM-S jelű vasbeton keresztaljakat és szintén új, ún. UIC54 rendszerű síneket építettek be. Ennek köszönhetően 100 km/órára emelkedhet a pályasebesség a Fertőszentmiklós-országhatár szakaszon.

A rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően jelentősen emelkedett az utaskomfort Fertőszéplak-Fertőd megállóhelyen, ahol akadálymentes, 55 centiméteres magasperon épült, korszerű esőbeállóval. A megállóhelyen emellett kiépítették a térvilágítást és a vizuális utastájékoztató rendszert, az autóval érkezőket P+R parkoló várja, a kerékpárosok pedig a fedett B+R kerékpártárolót használhatják.

A vonalszakaszon biztonságosabb lesz a közlekedés, hiszen kilenc helyszínen építették át a vasúti útátjárókat, ebből két átjáróban megtörtént a biztosítóberendezések szükséges átalakítása, egy helyszínen pedig új sorompó berendezés létesült.

A Fertőszentmiklós-országhatár szakasz része a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút (FHÉV) vonalának, amely Fertőszentmiklós és az ausztriai Nezsider (Neusiedl am See) települések között biztosítja a vasúti közlekedést. A közszolgáltatási személyszállítást a teljes vonalon a GYSEV Zrt. végzi.

„A hazai közlekedésfejlesztési erőfeszítések középpontjában a következő 10-15 évben egyértelműen a vasút áll majd. 2021-től összesen akár 2000 milliárd forint válhat elérhetővé uniós forrásból kötöttpályás beruházásokra. Az eddigieknél jelentősen nagyobb forrásmennyiség sikeres lekötése érdekében a kormány összesen 32 milliárd forintot biztosított húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez. Így egyebek mellett megtörténik a Szombathely-Kőszeg és a Zalaszentiván-Nagykanizsa vasútvonalak villamosításának előkészítése is. E két fejlesztéssel a GYSEV teljes hazai hálózata villamosítottá válik” – mondta az átadási ünnepségen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára.

„A GYSEV Zrt. helyzetéből adódóan mindig is kiemelt figyelmet fordított a határon átnyúló és a Bécs elővárosi vasúti közlekedésre. Nagy örömömre szolgál, hogy sikeres pályázatunknak köszönhetően elvégezhettük a Fertőszentmiklós-országhatár szakasz teljes felújítását, ezzel jelentősen emeltük a határon átnyúló regionális vasúti közlekedés színvonalát, biztonságosabbá, komfortosabbá tettük az FHÉV vonal magyarországi szakaszát” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A felújítás az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program keretében támogatott CrossBorder Rail projekt keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg.

Címkék: GYSEV, vasút, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.