Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Augusztus 20. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Az IBM tudósai fejlesztették ki azt a mikroprocesszort, amely az eddigi legjobb kísérlet arra, hogy mesterségesen utánozzák az emberi agy felépítését és működését.

A szakértők szerint a chipek működése annyira összehangolt, hogy a szerkezet akár képes lehet arra is, hogy folyamatosan tanuljon és fejlődjön.

A tudósok elmondása szerint a rendszer éppen úgy működik, mint az agy: amikor új információval találkozik, újrarendezi az összes információs kapcsolatát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a biológiai szinapszisok működnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a mikroprocesszor arra is képes lehet, hogy tanuljon - írja a BBC.

Dharmendra Modha, a projekt vezetője elmondta: hosszú távú céljuk az, hogy a szerkezet reprodukálni tudja azokat a folyamatokat, amelyek az emberi agyban mennek végbe olyankor, amikor az emberek éreznek, érzékelnek, és új dolgokat fedeznek fel.

Néhány bizakodó szakember máris abban reménykedik, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer egyszer eléri azt a fordulópontot, amikor a gépi tudat létrehozása lehetséges lesz. Mások ugyanakkor sokkal óvatosabbak: véleményük szerint a megismerés és a tanulás sokkal összetettebb folyamat, mint amit számításokkal szimulálni lehetne.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.