Városlista
2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2011. Augusztus 19. 14:29, péntek | Kék hírek
Forrás: HírTV

Elkobozzák az adócsalók vagyonát

Elkobozzák az adócsalók vagyonát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott:

A Legfelsőbb Bíróság (LB) állásfoglalása annak lehetőségét teremtheti meg, hogy a hatóságok valamennyi adócsalótól elvonják a jogellenesen, az állam megkárosításával megszerzett összegeket. Sors László kifejtette, hogy a büntető törvénykönyv nem határozza meg azokat a vagyontárgyakat, amelyeket az igazságszolgáltatás elvonhat az adócsalóktól.

Az elnökhelyettes azt is megemlítette, hogy – a jogszabály szerint – vagyonelkobzást csak a bűncselekményből eredő vagy az azzal összefüggésben megszerzett értékek kapcsán lehet elrendelni.

Mindezek miatt a gyakorlatban két álláspont alakult ki. Az egyik szerint csak akkor kobozható el az adócsaló vagyona, ha az illető jogellenesen igényelt vissza pénzt a közkasszától. A leggyakrabban az általános forgalmi adójukból kérnek az elkövetők fiktív számlák alapján visszatérítést, ám mostanában a személyi jövedelemadónál is megemelkedett a jogosulatlan kiutalásról szóló állampolgári kérelmek száma – részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: csaló

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 25. 15:46, hétfő | Kék hírek

Mentősökre támadt egy ittas férfi, vádat emeltek ellene

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt vádat emelt a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki ittasan az őt ellátó mentősökre támad.

2023. Szeptember 25. 08:55, hétfő | Kék hírek

Vádat emeltek egy 16 éves fiú ellen, aki osztálytársa megölését tervezte

Emberölés előkészületének bűntette miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség egy 16 éves fiú ellen, aki tavaly ősszel egyik osztálytársa megölésére készült - közölte a vádhatóság hétfőn az MTI-vel.

2023. Szeptember 22. 13:00, péntek | Kék hírek

13 és 16 éves fiatalok bántalmaztak életveszélyesen egy férfit

Az Ügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a két fiatallal szemben, akik 2022. év novemberében, Oroszlányban bántalmaztak egy hajléktalanként élő férfit.

2023. Szeptember 22. 06:00, péntek | Kék hírek

Esztergomi robbantás - Hajdu János: a kommandósok a szakmai protokoll szerint jártak el

Az ügyészség szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai minden szakmai protokollszabályt betartottak a szerdai esztergomi akciónál, amelyben életét vesztette egy rendőr - mondta a TEK főigazgatója.