Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 25. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Ellenállóak a méreggel szemben a mutáns és hibrid egerek

Ellenállóak a méreggel szemben a mutáns és hibrid egerek

Az evolúció folyamán a rágcsálók egy gén megváltozásával váltak ellenállóvá az ellenük bevetett méreggel szemben. Új kutatás szerint a házi egereknél egy másik egérfajtól átvett gén révén is kialakul a rezisztencia.

A rágcsálók irtására jelenleg a legelterjedtebben a véralvadásgátló warfarin nevű vegyszert használják. Az állatok azonban az utóbbi időben jelentős mértékben ellenállóvá váltak a méreggel szemben. Ennek oka, hogy mutációk következtek be a K-vitamin újrahasznosításáért és a véralvadásért felelős génjükben.

A Current Biology folyóirat legújabb számában egy másik, meghökkentő módon kialakult rezisztenciáról számolnak be a kutatók. Az európai házi egér (Mus musculus domesticus) bizonyos esetekben meglehetősen szokatlan módon jutott a rezisztenciáért felelős génhez: hibridizáció révén átvette az algériai egértől (M. spretus).

'A házi egér nemcsak a szokásos módon vált ellenállóvá a patkányméreggel szemben, hanem egy nagyon szokatlan módon is: egy különálló egérfajjal való kereszteződés révén, mely fajtól mintegy 1,5-3 millió éve vált el' - mondja Michael Kohn, a Rice Egyetem kutatója.

A kutatások nagyon fontosak a rezisztencia kialakulásának és elterjedésének megértésében. Az evolúciós folyamatok tisztánlátásával egy lépéssel mindig megelőzhetjük a rezisztencia kialakulását olyan élőlényeknél, amelyek egyedszámát kívánatos bizonyos határok között tartani - írja az origo.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.