Hírek
2019. Június 29. 17:10, szombat |
Életmód
Forrás: mti
Előre nem lehet tudni, kinél okoz sokkot a darázscsípés
Ha valakit még nem csípett meg soha darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt nem létezik - mondta Mezei Györgyi allergológus szombat reggel az M1 csatornán.
Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, akkor a szervezet olyan ellenanyagot termel, amely "nagyon nagy vihart kavar" a szervezetben, amikor a méreg bejut. A súlyosabb bőrtüneteken kívül légzési, keringési zavart is okozhat a rovarok mérge - ismertette.
Végső esetben anafilaxiás reakció, majd pedig sokk követi a csípést. Ez már eszméletvesztéssel is járhat - tette hozzá.
Ha valakinél már jelentkeztek a csípés utáni súlyos tünetek - folytatta -, azonnal orvoshoz kell vinni, ahol felkészítik a teendőkre.
Az továbbra is téveszmének számít, hogy az allergiás tünetnél kálciumot kell bevinni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél, és az antihisztamin is csak az enyhébb bőrreakcióknál használható - fűzte hozzá.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 28. 07:31, péntek | Életmód
Szallas.hu: télen is népszerű a Balaton a belföldi utazók között
A foglalások 13 százalékával a Balaton a negyedik legkedveltebb belföldi úti cél a téli időszakban - közölte a Szallas.hu csütörtökön az MTI-vel, friss foglalási adatai alapján.
2025. November 28. 07:27, péntek | Életmód
Megnyílt a kínai agyagkatonákat bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
2025. November 27. 07:39, csütörtök | Életmód
Öthetes kikapcsolási moratóriumot hirdetett az MVM
Az ünnepi időszakra időzítve, több mint öthetes kikapcsolási moratóriumot hirdet lakossági ügyfelei számára az MVM - közölte a társaság a Facebook-oldalán szerdán.
2025. November 26. 07:28, szerda | Életmód
Karamellizált fehércsokoládéval bevont kekszes-karamellás édesség lett az év szaloncukra
A soltvadkerti Szent Korona cukrászda által készített karamellizált fehércsokoládéval bevont, Lotus kekszes karamellás szaloncukor nyerte az idei Év Szaloncukra versenyt.

