Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: orientpress

Először a briteknél lesz háromszemélyes lombikbébi-program

Először a briteknél lesz háromszemélyes lombikbébi-program

Az Egyesült Királyság lehet ez első olyan állam, ami engedélyezi, hogy a lombikbébi programokban három személy DNS-ét használják fel egy baba esetében. Még ebben az évben előterjesztik s két éven belül hatályba léphet. A szakemberek szerint a háromszemélyes lombikbébi programmal kiküszöbölhetik a potenciálisan halált okozó mitokondriális betegségeket, melyek anyáról gyermekre öröklődnek. Az eljárásnak számos ellenzője is akad - áll a BBC cikkében.

Az új eljárás szerint három személy DNS-ét használnák fel a lombikbébi programokban. A harmadik fél a mitokondrium DNS-ét adná át, mely által kiküszöbölhető lenne, hogy a hibás mitokondriumok öröklődjenek és beteg csecsemő szülessen. Az ellenzők szerint etikátlan az eljárás és a mitokondriális betegséggel küzdő szülők döntsenek inkább az örökbefogadás mellett vagy válasszanak petedonort.

A mitokondriumok az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecskék, melyek az anya petéjével a gyermekre öröklődnek. 6500 csecsemőből átlagosan egy örököl hibás mitokondriumot, melytől aztán folyamatos energiaéhségük lesz, és izomgyengeségtől, vakságtól, szívelégtelenségtől szenvednek, és sok esetben bele is halnak a betegségbe. A kutatók úgy vélik, hogy egy petedonor egészséges mitokondriumát felhasználva kiküszöbölhető ez a betegség. Számításaik szerint évente tíz pár eshetne át ilyen eljáráson.

A módszer azt eredményezi, hogy a születendő gyermekek két szülőtől öröklik DNS-ük nagy részét és csak nagyon kis mértékben a harmadik féltől (mivel a mitokondrium is saját DNS-sel rendelkezik). Így három ember génállományával rendelkező babák születhetnének, szüleiktől 20000 gént, a mitokondrium donortól pedig 37 gént kapnak.

Az eljárás ellen felvetése óta sok az ellenvetés. Dr. David King, az Emberi Genetika Riasztóközpont igazgatója szerin ezek a technológiák feleslegesek és nem biztonságosak, valamint a megkérdezettek többsége elutasítja azt.

Dizájner-bébi
Sokan inadekvátnak tartják az eljárásról zajló konzultációt, s úgy vélik, ha ez az eljárás törvényes lesz, könnyen kialakulhat a dizájner babák 'gyártására' épülő piac. Attól is tartanak, hogy a módszerrel további genetikai módosulások is bekövetkezhetnek.

Doug Turnbull professzor, a mitokondrium kutató központ igazgatója úgy nyilatkozott, szerinte ez kiváló hír és lehetőség a mitokondriális betegségben szenvedőknek, mert lehetővé teszi a hibás mitokondriumot hordozó nők számára, hogy ne adják tovább ezt gyermeküknek.

A végleges tervezetet 2014 során vitatja meg az angol parlament.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez