Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2013. Augusztus 30. 13:54, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Először lép színre a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció

Először lép színre a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció

Egy balliberális fellegvárban járulhatnak az urnákhoz vasárnap a választók a szigetszentmiklósi 8-as számú választókerületben. Először száll ringbe a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-szövetség a Pest megyei településen, ahol az elmúlt évtizedek választásai alapján csodaszámba menne a Fidesz–KDNP győzelme.

Vasárnap újabb 10 ezer főnél népesebb településen tartanak időközi önkormányzati választást, amelyen először száll ringbe a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-koalíció. Szigetszentmiklós 8-as számú körzetében a korábban nyertes fideszes képviselő halála miatt kellett kiírni a voksolást. Horváth István (független), Horváth Zsolt Károly (Jobbik), Keller Tamásné (Fidesz–KDNP), Ladányi Sándor (MSZP–DK–Együtt), Pádárné Bagoly Anna (LMP) és Tóth Csaba (MAN – Magyar Autonóm Néppárt) száll ringbe szeptember 1-jén. A voksolást végeredményétől független a Pest megyei településen nincs veszélyben a kormánypárti többség.

Szigetszentmiklós korábban a balliberális oldal egyik legerősebb fellegvára volt, mivel Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke zsinórban ötször nyert ebben az országgyűlési választókerületben, bár ez a szocialisták visszalépése nélkül nem ment volna. A 8-as számú körzetben a 2010-es önkormányzati választáson roppant szoros volt a küzdelem, mivel a Fidesz–KDNP jelöltje csupán 28 szavazattal előzte meg az MSZP aspiránsát. Ha a választókerületben a Pest megyei listára leadott szavazatokat nézzük, akkor már minimális szocialista győzelmet látunk, ami világosan mutatja, hogy egy nagyon erős baloldali választókerületről beszélhetünk.

Elmaradt a szocialista összeomlás

Ennek alátámasztásához a Valasztas.hu segítségével sikerült feltérképeznünk a választókerület korábbi erőviszonyait, ami megerősítette azt a feltételezésünket, hogy a baloldal itt nagyon erős. A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP a szavazatok 39,15, az MSZP 31,81, az LMP 11,46, a Jobbik 11,1 százalékát érte el. Világosan látszik, hogy a Fidesz–KDNP mélyen az országos átlaga (52,73 százalék) alatt, míg az MSZP afölött (19,3 százalék) szerepelt. Ha összeadjuk a baloldali erők szavazatait, akkor már simán verték volna a Fideszt.

A 2009-es európai parlamenti választáson országos szinten tarolt a Fidesz, míg az MSZP soha nem látott mélypontra zuhant. Ezzel szemben Szigetszentmiklós ezen választókerületében a Fidesz–KDNP 42,17, az MSZP 34,01, a Jobbik 11,97, míg az MDF 6,5 százalékot ért el, ami azt mutatta, hogy a baloldal itt egyáltalán nem omlott össze, ráadásul volt olyan szavazókör, ahol a szocialisták megelőzték az akkor még legnagyobb ellenzéki pártot, amire az országban nem sok példa volt.

Nagyon nagy meglepetés lenne a Fidesz győzelme

A 2006-os országgyűlési választáson az MSZP 56,87, a Fidesz–KDNP 25,82, míg az SZDSZ 10,47 százalékot ért el, ami elsöprő balliberális fölényt mutatott a választókerületben. 2002-ben sem volt nagyon más az eredmény, mivel a szocialisták 49,97, a Fidesz–MDF 27,01, míg az SZDSZ 12,19 százalékot összesített. Az országos balliberális sikereket hozó országgyűlési választások idején, tehát a Pest megyei település ezen választókerületében közel kétharmados támogatottságnak örvendtek az akkori győzök

Mindezek alapján a mostani választások előtt az MSZP–DK–Együtt jelöltje nagyon jó esélyekkel indul, mivel a baloldal mindig nagyon jól szerepelt a választókerületben, és 2006-ot követően sem történt olyan összeomlás a szocialisták támogatottságában, mint amit országosan láthattunk. A Fidesz–KDNP számára ez a körzet egyáltalán nem nevezhető könnyűnek, mivel a mostani kormánypártok támogatottsága akkor sem nőtt jelentősen, amikor országosan simán nyerték a választásokat. Összességében csoda lenne a Fidesz–KDNP győzelme, míg abban az esetben, ha az ellenzéki szavazók megosztottsága a kormánypártok sikerét hozná, az gyakorlatilag katasztrófa lenne a balliberális ellenzék számára.

Címkék: választás

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 16:58, vasárnap | Belföld

Fradi - Újpest: Az utcán találkozott egymással a két keménymag a mérkőzés előtt

A közösségi médiában közzétett videó szerint mintegy százan vettek részt a balhéban.

2023. Február 05. 13:31, vasárnap | Belföld

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2023. Február 05. 13:28, vasárnap | Belföld

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

2023. Február 05. 11:20, vasárnap | Belföld

Itt az új szélrekord - 130 km/órás szél fújt a Kab-hegyen

Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosak (>90 km/h) is szép számmal kifutottak - írja az OMSZ.