Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Augusztus 28. 15:26, szerda | Helyi
Forrás: szuperinfo.hu

Első lett a Cserpes joghurt

Első lett a Cserpes joghurt

A Cserpes epres joghurt végzett az első helyen a Tudatos Vásárlók Egyesületének joghurttesztjén, amelyen a cukor- és gyümölcstartalom mellett az adalékanyagokat is vizsgálták.

Amellett, hogy finom, segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról. A Tudatos Vásárlók Egyesülete azonban 16 különféle gyümölcsjoghurtot tesztelt – elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából – táplálkozástudományi szakértő segítségével, hogy kiderüljön, egészséges finomság vagy inkább cukros édesség a gyümölcsjoghurt.

A vizsgált termékek minősége széles skálán mozgott: míg egyes termékek 9–12 gramm gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2 grammot. A cukortartalom tekintetében is hasonló az eredmény, bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6 grammtól 12 grammig terjed). Sajnos a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup.
A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést, mert teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termékben csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) találtak.

Az összpontszámot tekintve a Cserpes joghurtja végzett az első helyen a Tudatos Vásárlók joghurttesztjén, a címkeinformáció terén azonban még van hova fejlődniük, tápanyagtáblázat ugyanis nem található a címkén.

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom és a sok adalékanyag miatt születtek, ezért érdemelte ki a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja az utolsó helyet. Ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.

Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a legrosszabb minőségű Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

Címkék: tudatos vásárló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon