Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2012. Május 19. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elvontatják a Costa Concordiát

Elvontatják a Costa Concordiát

Minden készen áll a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró roncsának eltávolítására. A hajó felemelésének előmunkálatai a jövő héten kezdődnek.

A jövő héten kezdődik a Costa Concordia hajóroncsának felemelése, és a tervek szerint 2013 februárjára már vontatható lesz. A Giglio szigetének partjaitól való elszállítás költsége meghaladja a 300 millió dollárt – hangoztatta Gianni Onorato, a Costa Crociere hajótársaság vezérigazgatója az óceánjáró eltávolításáról szóló római sajtótájékoztatón. A roncs elvontatásának és darabokra szedésének költségei a Costa Crocierét terhelik. A munkát az amerikai–olasz Titan Salvage-Micoperi csoport végzi.

A négy hónapja az oldalán fekvő Costa Concordiát először hidraulikus emelőszerkezetek segítségével felemelik a tengerből és függőlegesen felállítják. Ezután elvontatják. A tengerbe hatvan „tartóoszlopot” vernek le a 300 méter hosszú, üresen 114 ezer tonna súlyú óriáshajó megtartására. A fúrás a jövő héten megkezdődik.

Silvio Bartolotti, a Micoperi menedzsere „kihívásnak” nevezte az ilyen formában a világon először megkísérelt hajóroncs-eltávolítást. Elmondta, hogy jövő héttől egészen augusztusig a hajó biztosításán dolgoznak, nehogy a Costa Concordia a tenger mélyére süllyedjen.

Franco Gabrielli, a hajó eltávolításáért felelős kormánybiztos cáfolta azt a hírt, miszerint a Costa Concordia akármelyik pillanatban elsüllyedhet. Erről a veszélyről írt az Il Tirreno toszkán napilap, amely megszerezte a Costa Crocierének a hajó állagáról szóló 148 oldalas műszaki jelentését.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a hajótársaság nem tartja rizikómentesnek a roncs elvontatását, azt vélve a legkritikusabb pillanatnak, amikor a Costa Concordiát felállítják. Az olasz környezetvédelmi minisztérium közleményben hangoztatta, hogy a hajó elszállításának minden egyes fázisát a legmagasabb biztonsági előírások szerint ellenőrzi. A Costa Concordiát Giglio partjaitól a legközelebbi, a hajó szétszedésére alkalmas kikötőbe vontatják. A helyszínt még nem választották ki.

A toscanai regionális környezetvédelmi ügynökség (Arpat) két vízi állomást helyezett el a hajóroncs közelében, ahonnan a hajóból kiszivárgó és az elszállítás közben keletkező szennyezést is felügyeli. Az Arpat hangsúlyozta, hogy a tengeri állatvilágot zavaró zajártalomra is kiemelten figyelnek. Giglio tengerszakaszát 2018-ig tartják megfigyelés alatt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 16:02, péntek | Külföld

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, a legtöbb esetet Kaliforniában és New York államban regisztrálták.

2022. Augusztus 18. 17:04, csütörtök | Külföld

Észak-Karolinában is életbe léphet a terhességmegszakítás tilalmáról szóló törvény

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén.

2022. Augusztus 18. 13:05, csütörtök | Külföld

Cseh miniszter: szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

2022. Augusztus 18. 11:02, csütörtök | Külföld

Elérhető lesz az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban

Szeptembertől elérhető lesz a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban, ugyanakkor ősztől leállítják a központi vakcinabeszerzést, az fokozatosan a gyógyszerpiac részévé válik .