Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

A negyedórás átlagteljesítményük az átviteli rendszerirányító MAVIR jelenlegi elszámolási mérési adatai szerint április 30-án, kedden fél egytől 3159 megawatt felett alakult - ismertette a tárca.

Kiemelték, hogy ezzel egymást követő három hónapban dőlt meg az ipari létesítmények termelési rekordja.

Az eggyel korábbi negyedórás csúcs 2024. március 20-án született, 3147 megawattos értékkel, ezt sikerült felülmúlni a keddi 3159,5 megawattal.

Az EM felhívta a figyelmet, hogy az összes hazai naperőművi kapacitás a 2022-es több mint 1000 megawatt után tavaly ismét rekord mértékben, mintegy 1600 megawattal bővült. Az ipari méretű rendszerek beépített teljesítménye már a 3500 megawattot közelíti. A jelentős előrelépés nem csak a havi gyakoriságú abszolút csúcsdöntésekben érhető tetten. Az 50 kW feletti létesítmények termelése idén már 240 negyedórában haladta meg a tavaly regisztrált legjobb eredményt, a 2023. augusztus 12-i 2731 megawattot.

Háztartási méretű napelemes rendszerekből több mint 264 ezer üzemel Magyarországon, 2416 megawatt összes kapacitással. A saját célra termelő erőművek mintegy 260 megawattjával együtt a beépített fotovoltaikus teljesítmény idén februárban elérte a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot. A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv 12000 megawattot céloz meg a következő évtized elejére - jelezte a tárca.

A minisztérium hangsúlyozta: a jövő a zöldenergiáé. A kormány a Napenergia Plusz programmal segíti a családokat az energiatárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek létesítésében. Mostanáig több mint 8200 pályázónak ítéltek oda összesen 33,5 milliárd forint támogatást. A háztartások az ingatlanonként akár 5 millió forintos kormányzati segítségnek köszönhetően képessé válnak a zöldenergia termelésére és tárolására, a rugalmas felhasználás révén áramszámlájuk is csökken - írta bejegyzésében az EM.

Címkék: napenergia, naperőmű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).