Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Július 22. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedő bérek, menekültáradat és szerb kormányalakítás a Lapszemlében

Emelkedő bérek, menekültáradat és szerb kormányalakítás a Lapszemlében

A Magyar Hírlap arról ír, hogy minden érintett egészségügyi dolgozó biztosra veheti, hogy augusztusban már a béremeléssel együtt kapja meg a fizetését. Az elmúlt két napban több mint 30 ezer ember menekült Szíriából Libanonba - értesült a Magyar Nemzet. A Népszava arról cikkez, hogy Szerbiában jövő héten alakulhat meg az új kormány.

Minden érintett egészségügyi dolgozó biztosra veheti, hogy augusztusi utalásában ott lesz a béremelés – közölte tegnap a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A GYEMSZI egy nappal a jogszabályban előírt határidő előtt átadta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az intézményi adatszolgáltatás alapján elkészített béremelési adatokat - írja a Magyar Hírlap. Márciusban Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be a kabinet döntését, amely szerint az ágazatban több tízezer dolgozó alapbérét megemelik az idén. Az Országgyűlés jú­nius 18-án fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelyben rögzítik a dolgozók visszamenőleges, valamint beépülő béremelését.

***

Az elmúlt két napban több mint 30 ezer ember menekült Szíriából Libanonba - írja a Magyar Nemzet a Daily Star című libanoni lapra hivatkozva. A lap szerint szerdán indult a menekültáradat, azután, hogy Damaszkusz központjában robbantásos merényletben megölték Bassár el-Aszad elnök négy bizalmasát, a védelmi minisztert, a polgári és a katonai hírszerzés vezetőjét és a fegyveres ellenállás leverését irányító válságstáb vezetőjét. Ugyanaznap terjedtek ki a harcok Damaszkusz több körzetére. Szíriai ellenzéki források szerint eddig nagyjából 60 ezer szíriai keresett menedéket Libanonban. Törökországban a helyi hatóságok szerint eddig 43 ezer szíriai menekültet vettek jegyzékbe.

***

Szerbiában jövő héten alakulhat meg az új kormány - írja a Népszava. Bár az Ivica Dacic korábbi belügyminiszter által irányított kabinet már a múlt kedden szentesített koalíciós szerződésben ígéretet tett arra, hogy az ország számára továbbra is prioritást élvez az uniós integráció, igen erőteljesek ezzel kapcsolatban a kétkedő hangok. Egyelőre senki sem tudja, mi várható a kabinettől. Ráadásul több problémával is szembesül az ország. Az új kormánynak 14,6 milliárd eurós adóssággal kell megküzdenie, ami szinte kétszer annyi, mint amennyit az előző kormány 'örökölt' 2008-as megalakulásakor elődjétől. Emellett a kormánynak meg kell reformálnia az igazságszolgáltatást is, amely az uniós csatlakozás egyik fontos feltétele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.