Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2024. Március 30. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: Cool4u Systems

Energiamegtakarítás otthon: hogyan lehet elérni?

Energiamegtakarítás otthon: hogyan lehet elérni?

Új innovációk alakítják át a hőszivattyús piacot.

Az energiahatékonyság jegyében egyre nagyobb az érdeklődés a hőszivattyúk iránt, miközben folyamatosan jelennek meg olyan innovációk a magyar piacon is, amelyek a felhasználók előnyére válhatnak. Az újítások közé tartozik a teljesség igénye nélkül az inverteres technológia, az intelligens vezérlés, a környezetbarát hűtőközegek és a zajcsökkentés is. A fejlesztéseknek köszönhetően a termékeknek úgy nő a hatékonyságuk, hogy közben még környezetbarátabbak lesznek.

Az energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontok egyre fontosabbá válnak a fogyasztók számára, az igényeket pedig a hőszivattyús piac szereplői próbálják a lehetőségeikhez mérten maximálisan kielégíteni. A legmodernebb termékek már úgynevezett természetes hűtőközeggel működnek, amely a hő elvezetésére és a levegő vagy más közeg hűtésére használt anyag. Ezek jellemzően környezetbarát kialakításúak, nem károsítják az ózonréteget, és nem járulnak hozzá a globális felmelegedéshez.

A természetes hűtőközeg előnye, hogy kisebb terhelést jelent a környezet számára, hiszen alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkezik. Ez egy olyan mérőszám, amely segít összehasonlítani egy anyag üvegházhatású hatását a szén-dioxidhoz képest. Ez azért fontos, mert különböző anyagok különböző mértékben járulnak hozzá az üvegházhatáshoz. A GWP azt mutatja meg, hogy egy adott anyag mekkora hőtartó képességgel bír a légkörben, és ezt a számot az adott anyag kibocsátásának hosszú távú hatásai alapján számolják ki.

A csendes termékek iránti kereslet kiugróan növekszik. A csendes működés különösen fontos lehet otthoni alkalmazásokban, ahol a zajszint szerepet játszik a kényelem és a lakók kényelme szempontjából. Bizonyos esetekben a helyi önkormányzat előírhatja a telepíthető gépek maximum zajszintjét. Az olasz Maxa gyártó i290es szériájában például a ventilátorok axiális típusú légcsavar lapátokkal rendelkeznek, ezek dizájnja pedig az extra csendes üzemeltetés jegyében került megtervezésre.

Az utóbbi időben sokszor olyan rendszerekbe lettek integrálva a hőszivattyúk, ahol radiátoros hőleadók voltak már kiépítve, és azon nem volt lehetőség változtatni. Így a gyártók azt is szem előtt tartják, hogy a termékek kompromisszumok nélkül illeszthetők legyenek meglévő radiátoros rendszerekbe is.

A korábbi termékekkel a maximum vízhőfok a legtöbb esetben nem haladta meg az 55°C-ot. Ezzel szemben az új technológia egyfelől képes a magasabb előremenő vízhőmérsékletre, és akár 78°C is elérhető, másfelől normál üzemi körülmények között a jelenlegi berendezésekkel szemben átlagosan akár 20%-os hatékonyságjavulás is tapasztalható. A magas hőmérsékletet előállítani képes hőszivattyú függetlenséget biztosít a hőleadók típusától és kivitelétől (radiátor), ezáltal nyit új távlatokat a hőszivattyús rendszerre vágyóknak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.

2024. Április 15. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 15. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 14. 19:00, vasárnap | Helyi

57 vállalat felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékáért

A szénfogyasztás hét év alatt nyolc százalékkal nőtt.