Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2021. November 06. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Engedélyezték a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását Franciaországban

Engedélyezték a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását Franciaországban

A francia parlament megszavazta pénteken azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi a kormány számára, hogy meghosszabbítsa a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát 2022. július 31-ig.

Az ellenzék azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. A jobboldali többségű szenátus csütörtök esti szavazásán csak 2022. február 28-ig adott a kormánynak felhatalmazást, de a kormánypárti többségű nemzetgyűlés a második olvasatban végül 2022. július 31-ig engedélyezte a kormánynak a korlátozások használatát.

A jobbközép Köztársaságiak és a baloldali pártok jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál megtámadják a törvényt.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 89 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást.

A kormány szerdán bejelentette, hogy hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot kell viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt: a száz megyéből a jelenlegi 22 helyett 61-ben lesz érvényes a szabályozás, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett e térségekben.

A magas átoltottságnak és a maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően ugyanakkor sem a kormány, sem a szakemberek nem számítanak újabb járványhullámra.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 53. A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 6 ezer volt, ez is 10 százalékos emelkedést jelent. A kórházi felvételek száma 4 százalékkal nőtt. Kórházban továbbra is hatezer fertőzöttet ápolnak, s közülük ezren vannak súlyos állapotban, az intenzív ágyak ötödét foglalják el a koronavírus szövődményeiben szenvedők, de az ő számuk hetek óta stagnál. Az elhunytak száma 30 és 50 között volt naponta az elmúlt héten.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 18:02, szombat | Külföld

Rekordot döntött a nagy-britanniai milliárdosok száma és vagyona

Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.

2022. Május 21. 15:07, szombat | Külföld

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Jóváhagyta a létfontosságú információs infrastruktúra biztonságpolitikai keretrendszerének tervezetét az orosz biztonsági tanács - jelentette be Nyikolaj Patrusev, a testület titkára újságíróknak pénteken Moszkvában.

2022. Május 21. 08:02, szombat | Külföld

Brüsszel 248 millió euróval segíti a menekülteket befogadó öt kelet-európai országot

Csehország 27,4 millió eurót kap az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Unió alapjaiból - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK hírügynökséggel.

2022. Május 21. 05:00, szombat | Külföld

Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó

Több mint száz iskolában volt bombariadó péntek reggel, a legtöbb oktatási intézmény a Vajdaságban található - közölte a szabadkai Pannon RTV.