Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Január 16. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

EP: szigorúbb munkaügyi ellenőrzéseket a szociális dömping ellen!

EP: szigorúbb munkaügyi ellenőrzéseket a szociális dömping ellen!

A munkaügyi ellenőrök számát és eszközeit bővíteni kell a tagállamokban annak érdekében, hogy felléphessenek a be nem jelentett munkavállalással, a nem valós önfoglalkoztatással, és szociális dömpinggel szemben, fogalmaztak kedden a képviselők egy nem törvényerejű állásfoglalásban.

„A tagállami munkaügyi ellenőrzések fontos szerepet játszanak a szociális jogszabályok betartatásában és az egységes versenyfeltételek fenntartásában. Az Unió GDP-jének 18,8 százalékát kitevő feketemunka felszámolásával növekedne az adózásból és a társadalombiztosításból származó bevétel. A munkaügyi szervek azonban nem rendelkeznek elegendő munkaerővel és a határon átnyúló együttműködések során is számos nehézséggel találják magukat szemben' - mondta a témáért felelős német szocialista képviselő, Jutta Steinruck.

A határon átnyúló együttműködés fokozása

A képviselők európai munkaügyi ellenőrzési platform létrehozását kérik. Ezen a felületen postaláda-cégek és hasonló, névleg létező vállalkozások listázásával segítenék a tagállamok közti együttműködést és követnék figyelemmel a be nem jelentett munkavállalást.

A képviselők emellett egy európai társadalombiztosítási kártya bevezetésének megvizsgálására is kérik a Bizottságot. A tb-kártya vagy egy ahhoz hasonló, szigorú adatvédelmi feltételeknek megfelelő dokumentum segítségével könnyen megoszthatók lennének az adatok, így tesztelhetővé válna egy, a fekete munkavállalásra figyelmeztető rendszer.

A szociális dömpinget (a más tagállamokkal szemben alacsonyabb bérköltségek vagy lazább munkajogi szabályok révén versenyelőnyhöz jutást) leállító uniós lépésekre is szükség van, vélik a képviselők. Ezeket a szabályokat az EU versenyjogának kellene tartalmaznia.

Szociális védelem

Egy másik, szintén nem kötelező érvényű állásfoglalás az egyre nagyobb számú uniós önfoglalkoztatott számára kér megfelelő szociális védelmet. Az állásfoglalás emellett a tagállamok társadalombiztosítási rendszereinek jobb koordinációját is sürgeti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.