Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Június 01. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Épül-e 85-ös csornai elkerülő?

Épül-e 85-ös csornai elkerülő?

Megkérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs vezetőjét.

Sokakat meglepett, sokak szerint nem is igaz, hogy a hamarosan kezdődő 30 milliárdos beruházásnak, a Csorna elkerülő I. ütemnek nem része a 85-ös főút csornai elkerülése. A vita élessé az MSZP Rábaközi Szervezetének közleménye után vált, amit korábbi cikkünkben mi is közöltünk.

Csorna városát súlyosan érinti ez a kérdés, ezért levelet írtunk Loppert Dánielnek, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs vezetőjének, hogy a legilletékesebbtől kapjunk választ erre a fontos kérdésre. A levelet itt is közzétesszük, és természetesen amennyiben választ kapunk rá, haladéktalanul azt is nyilvánosságra hozzuk.

Íme a levél:

Nemzeti Infrastruktúra Feljesztő Zrt
Loppert Dániel
kommunikációs vezető
részére



Tisztelt Loppert Dániel Úr!

Az elmúlt napokban a Rábaközben megjelenő szinte valamennyi sajtótermék beszámolt az Ön tájékoztatójáról, amit az M85 Enese-Csorna szakasz és a csornai elkerülő építésének indítása kapcsán tartott. A munkákról részletes leírást adott a nif.hu is.

Csorna városában évtizedes vágy, hogy a városra nehezedő súlyos forgalmi terheléstől megszabaduljanak, a városközpont fellélegezhessen. Ahogy a NIF Zrt közleményében is olvasható: „Csorna központjában jelenleg naponta 19.256 jármű halad át, amelyből 7500 a nehézmotoros forgalom. Az elkerülő megépítésével Csorna városát tehermentesítjük az átmenő forgalom alól. A közlekedés biztonságosabbá válik, a település pedig élhetőbbé.”

Csorna városban kiemelt jelentőségű és régóta várt beruházás ez. A tájékoztató és a közlemény szakmailag pontosan és részletesen leírta a beruházás műszaki tartalmát, egy dologban azonban a laikusok számára bizonytalanságot eredményezett. Elkerüli-e a 85-ös főút Csornát? Vita és szóbeszéd alakult ki a városban ennek értelmezéséről. Sokakat meglepett, sokan nem hiszik el, hogy a hamarosan kezdődő útépítés nem biztosítja a 85-ös főúton Csorna elkerülését. Kérjük, hogy a következő kérdéseinkre adott válaszaival laikusok számára is érthetően pontosítsa a ma még vitatott részeket.

1. Helyes-e az az értelmezés, hogy a Csorna elkerülő 1. üteme kifejezés a 86-os főút teljes csornai elkerülését tartalmazza? Ennek részei északról haladva: a 86-os útból kiinduló 2x1 sávos út az M85 csomópontjáig, M85-M86 csomópont, ami után közös szakaszon megy az elkerülő út 2x3 sávon, Szilsárkánynál újabb M85-M86 csomópont, M86 folytatás déli irányban

2. Része-e a kivitelezés előtt álló Csorna elkerülő I. ütemnek az M85-M86 déli elválási csomóponttól épülő összekötő út a 85-ös főútra Csornától nyugatra? A 85-ös főút kivezetését Csorna városból csak ez a megoldás biztosítja.

3. Helyes-e az az értelmezés, hogy csak egy később megépülő Csorna elkerülő második ütem tartalmazza az M85-M86 déli elválási csomópont és a 85-ös főút összekötését Csornától nyugatra? Ha igen, ez azt jelenti, hogy a hamarosan induló beruházás nem teremti meg a 85-ös főúton Csorna elkerülését? Ha igen, milyen stádiumban van ez a második ütem? Mikor épülhet meg az út, mikor számíthatnak a csornaiak arra, hogy a 85-ös főút is elkerüli az agyonterhelt várost?

Kérdéseinkre adott pontosító válaszait előre is köszönjük.

Egyben kérjük, hogy sajtólistájukra az infoRábaköz portált is szíveskedjenek felvenni, hogy a jövőben a térségünket érintő nagy jelentőségű beruházásokról közvetlenül tájékozódhassunk.

Csorna 2013 06. 01.

Címkék: csorna, elkerülő út

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Helyi

Közlekedés teljes sorompós vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban

2024. Május 18. 13:00, szombat | Helyi

Kis-gazda napközis tábor Lászlómajorban

7 éves kortól

2024. Május 18. 09:00, szombat | Helyi

Játék cserebere a csornai könyvtárban

A növény cserebere sikerén felbuzdulva most a kisebbekre is gondoltak.