Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 26. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Kóny Deák Ferenc Általános Iskola

Erdélyben jártak a kónyi hetedikesek

Erdélyben jártak a kónyi hetedikesek

Hunyadiak nyomán Erdélyben

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul - Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek program nyertes pályázatának köszönhetően a Kónyi Deák Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 17 fő hetedik osztályos tanulója és kísérőik 4 tartalmas napot tölthettek el a ” Hunyadiak nyomán Erdélyben”.

A kirándulás előtt a tanulók előkészítő órákon ismerkedtek a Magyarország határain túl élő magyarság létszámával, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okaival, a Hunyadi családhoz köthető irodalmi alkotásokkal. Mátyás Corvinái ihlette füzetet készítettek, megnézték és feldolgozták a Nagyenyedi két fűzfa c. Jókai-művet, foglalkoztak Erdély népzenéjével és átismételték a román, barokk és gótikus stílusról tanultakat. Emellett, szinte az egész községet megmozgató adománygyűjtést szerveztek, hiszen útjuk során ellátogattak két, Böjte Csaba szerzetes által alapított gyermekotthonba is.

Útjuk első állomásaként Aradot érintették, ahol rövid műsorral tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt, és elhelyezték a megemlékezés koszorúját az emlékművön.Ezt követően túrát tettek a romjaiban is impozáns Solymos várhoz, ahol a csodálatos időnek köszönhetően gyönyörködhettek a Maros völgye panorámájában is.

A napot Déván zárták, ahol a vár megtekintését követően átadták adományaikat a Magyarok Nagyasszonya Gyermekvédelmi Központ lakóinak, majd közös programon vettek részt a gyerekekkel. Az iskola néptáncos és énekkaros tanulói rövid idő alatt fergeteges hangulatot teremtettek a Rábaköz táncaival, dalaival.

Második napon is zsúfolt program várt a gyerekekre. Elsőként Vajdahunyad várát, a hunyadiak ”fészkét” keresték fel. Gyönyörű környezetben, reneszánsz zenét hallgatva sétálhattak a diákok történelmi nagyjaink – Hunyadi János, Szilágyi Erzsébet, Hunyadi Mátyás - nyomdokain.
Ebéd után a Gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Katolikus Líceum diákjai és nevelői fogadták a csoportot. A második nap programját Nagyenyeden fejezték be, ahol a Bethlen Líceum diákjaival városnéző sétát tettek, majd az Őrhegyen vegyes csapatokban feladatokat oldottak meg Jókai művéhez kapcsolódóan. A csapatépítés és ismerkedés olyan jól sikerült, hogy azóta is többen tartják egymással a kapcsolatot.

A következő napon a tordai sóbányába látogattak. Idegenvezető segítségével sétát tettek a bányában, megismerték annak történetét és a sókitermelés eszközeit, a tananyaghoz kapcsolódó kísérleteket végeztek.
Következő úti céljuk Torockó volt, ahol ismét ajándékkal kedveskedtek a Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakóinak. A közös éneklést, zenélést követően átadták az itthonról vitt palántákat, és együtt kertészkedtek az ottani gyerekekkel. A nap nagy kihívása volt a Székelykő megmászása. A síkvidéki gyerekeknek nagy erőpróbát jelentett a meredek, sziklás hegy, de lelkesedésük nem hagyott alább. A nehéz szakaszokat is fegyelmezetten, kitartóan hagyták maguk mögött. Este, Kolozsvárott a Theodidaktos Humanitarius Alapítvány kollégiumában volt mit bejegyezniük az útinaplójukba.

Másnap a Szamos parti szálláshelyről gyalog indultak a „kincses” Kolozsvár felfedezésére. Mátyás király szülőháza előtt más, ugyancsak a Határtalanul program keretében kiránduló magyarországi csoporttal oszthatták meg élményeiket. A főtéren pedig nem csak a Mátyás szobrot fedezték fel, hanem belecseppentek egy ismert jégkrémet forgalmazó cég kampányába is, melynek révén nem kevés ingyen jégkrémet fogyaszthattak el. Kolozsvári tartózkodásuk utolsó mozzanataként meggyújtották az emlékezés mécseseit a Házsongárd temetőjében nyugvó híres magyarok- többek között- Apáczai Csere János, Dzsida Jenő, Kós Károly síremlékénél. Úton hazafelé még rövid látogatást tettek Nagyváradon, Szent László tiszteletének adózva.

A résztvevők köszönetet mondanak a sok-sok segítőnek, támogatónak, akik bármely módon hozzájárultak az út sikeréhez. Közösen kívánják, hogy folytatódjon a projekt, és a következő évfolyamoknak is legyen lehetőségük hasonló élményeket gyűjteni.


Címkék: erdély, hunyadi, iskola, kóny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

A viharos szél miatt több tűzoltói beavatkozásra is szükség volt

Kidőlt fák, leszakadt faágak.

2024. Április 17. 09:00, szerda | Helyi

Hasznos közlekedési tanácsok a szeszélyes, esős áprilisi időben

Óvatosan az utakon!

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.