Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Augusztus 24. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Iskolában az erdő

Erdőpedagógiai foglalkozásokra pályázhatnak általános iskolák

Erdőpedagógiai foglalkozásokra pályázhatnak általános iskolák

Rábaközi iskolák figyelem, új lehetőség!

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. két erdei iskolája, a Göbös-majori Erdészeti Erdei Iskola és a Ravazdi Erdészeti Erdei Iskola erdőpedagógusai az Iskolában az Erdő program tavaszi fordulójában 29 iskolában tartottak ingyenes erdőpedagógiai foglalkozásokat 87 általános iskolai osztály számára.

Az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával, az Agrárminisztérium támogatásával zajló országos pályázatra 500 általános iskolai osztály jelentkezhetett. A nagy érdeklődést jelzi, hogy a meghirdetett helyek másfél nap alatt beteltek!

A környezeti nevelési foglalkozásokra előzetes regisztráció útján lehetett jelentkezni az érdeklődő iskolák pedagógusainak a www.iskolabanazerdo.hu felületen. Ezt követően egy intézmény vezetői nyilatkozatot kellett kitöltve feltölteni a rendszerbe.
A pályázó iskolákat területi elhelyezkedés alapján osztották be a legközelebbi erdészeti erdei iskolához. A Kisalföldi Erdőgazdasághoz is nagy létszámú volt az érdeklődés.

A kihelyezett erdei iskolai foglalkozások általában 8-9 óra körüli időben kezdődtek, egymás utáni tanórákban zajlottak három osztály számára. Interaktív módon, izgalmas társasjátékok segítségével ismerkedtek a gyerekek az erdő társadalmával, az erdei életközösségekkel, a vízháztartással, az erdő kincseivel.
Minden résztvevő iskola kapott ajándékcsomagot, amiben társasjáték, rovarhotel, kártyajáték, foglalkoztató poszter, ismeretterjesztő füzet csomag, mesekönyv volt.
Azok az iskolák, akik nem jutottak be a tavaszi fordulóba, az őszi programokra pályázhatnak, akik pedig már sikeres résztvevők voltak azok 2025. tavaszán újabb osztályoknak igényelhetik a foglalkozásokat.

Az Iskolában az Erdő Program keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai magyarországi köznevelési intézményekbe látogatnak el, ahol az erdők és fenntarthatóság témakörében tartanak foglalkozást 20-30 fős csoportoknak a környezeti nevelést játékos ismeretszerzéssel segítve.

Hazai köznevelési intézmények igényelhetik az ingyenes foglalkozásokat a 6-14 éves korosztályok számára. A részvételhez a program honlapján kell regisztrálni, amelyre 2024. augusztus 26-tól a keret beteléséig, de legkésőbb szeptember 15-ig van lehetőség. A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzi. A program 2024. őszén valósul meg.

Kik igényelhetik a foglalkozásokat?

Magyarországi köznevelési intézmények igényelhetik, ahol 6-14 év közötti gyermekeket oktatnak (egyaránt beleértve az állami és nem állami fenntartású intézményeket is). Óvodák nem adhatnak be igénylést.

Középiskola jelentkezhet a programra?

Amennyiben 6 vagy 8 évfolyamos képzést biztosító intézmény, így vannak általános iskolás korú tanulói, akkor igen. Itt is feltétel, hogy az intézmény 3, egyenkén 20-30 fős csoportot biztosítson.

Ki adhatja be az igénylést?

Az intézmény nevében az intézményvezető vagy egy pedagógus adhatja be az igénylést.

A gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények, illetve készségfejlesztő iskolák enyhén fogyatékos tanulóit tudják vállalni. Óvodák igényléseit nem tudják fogadni.

Iskolánként több igénylés is lehetséges?

Egy iskolából csak egy regisztrációra – és ennek megfelelően egy igénylésre van lehetőség. Azon iskolákból, ahol tagintézmény is van, tagintézményenként egy regisztráció lehetséges, amennyiben minden helyszínen tud az intézmény 3 darab 20-30 fős csoportot biztosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 29. 09:00, vasárnap | Helyi

Honvédelem Árpád idejében

Ismeretterjesztő előadás a kapuvári könyvtárban

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.

2024. Szeptember 28. 13:00, szombat | Helyi

Könyvklub indul Bősárkányban

Beszélgetések könyvélményekről.

2024. Szeptember 28. 09:00, szombat | Helyi

Az Országos Könyvtári Napok csornai programjai

Egész héten programok, ingyenes beiratkozás.