Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 10. 19:00, szombat | Életmód
Forrás: bikepro.hu

Erre figyelj, ha télen kerékpározol

Erre figyelj, ha télen kerékpározol

Már most készülni kell a tavaszi szezonra is!

A téli időszakban is lehet biztonságosan kerékpározni, még ha a korai sötétedés és a hideg idő elsőre elriasztónak is tűnik. Az időjárási viszontagságokat megfelelő ruházattal és felszereléssel könnyedén kompenzálhatjuk. Természetesen az sem mindegy, hogy munkába tekerünk, vagy a sportkerékpározunk a hidegben, hiszen mindkettőhöz más öltözék és eszközök a megfelelőek.

A téli sportolás legnagyobb kihívása elsődlegesen nem a dermesztő hideg, hanem a menetszél, ami sokkal nagyobb fokú hőveszteséget tud létrehozni, mint önmagában a hideg. Aki országúti kerékpárral edz, annak bizony már mindenképpen speciális hővédő ruházatra lesz szüksége. Hétköznapi kerékpározáshoz viszont tökéletes lehet egy átlagos túraruházat is. Ha valaki életvitelszerűen nap mint nap kerékpározik, akkor több befektetést igényelnek a kiegészítők is, mint például a vízálló táska. Ami viszont legtöbbünknek fontos: a sárvédők használata, illetve a lánc tisztítása és ápolása. Ilyen hidegben érdemes sűrűbb lánckenő anyagról gondoskodni.

Így ne fázz a nyeregben!

Ha hidegben biciklizel, fontos a megfelelő fej és végtagvédelem. A cipő- és zokniválasztásnál ügyelj a méretre: a cipő ne legyen túl szűk, hogy megmaradjon a szigetelő légkamra. Érdemes télen egy fél számmal nagyobb cipőben kerékpározni. A kesztyűválasztásnál szintén figyelni kell a méretre. Itt akár egy mérettel nagyobb kesztyűt is érdemes beszerezni, mivel a markolatra ráfogásnál egy szűk kesztyűben pont a kézhát feletti részből préselődik ki a hőszigetelő légréteg. Fontos, hogy a zokni megfelelően vastag és hosszú legyen, így a bokád is védve lesz a hidegtől. A tuti tipp az extra magas szárú vastag térdzokni, amit legyűrsz a bokád környékére. A szélállóság itt is kulcsfontosságú, mint ahogyan a bukósisak alá választott sapkánál is. A téli bukósisakok közül azok a zárt darabok a legjobbak, amelyek nem a kiváló szellőzést, hanem a nagyobb védelmet helyezik előtérbe, ezek között találhatóak már fülvédős verziók is.

Sportkerékpárosoknak több réteg viselése ajánlott: alul izzadságelvezető réteg, középen vastagabb anyagú hosszú ujjú mez és nadrág, felül pedig egy szélálló de lehetőleg lélegző réteg. A legtöbb hőt termelő lábak védelmére egy rétegű profi kantáros nadrág is elegendő. Ezek az öltözékek nem olyan vastagok, mint egy átlagos téli kabát, így kényelmesen viselhetőek. Hosszútávon a jobb minőségű technikai ruházat megtérülő befektetés, mert ha nem hízzuk ki, vagy szakítjuk szét egy esés során, akkor akár 10-15 éves távlatokban is használhatjuk.

Fontos, hogy ne csak látszódj, láss is!

A megfelelő világítás is kiemelten fontos télen. 3-4 ezer forinttól kezdődően már olyan lámpák is elérhetőek, amelyek értékelhető mennyiségű fényt adnak.

A párszáz forintos szilikon villogókat érdemes kerülni, ezek arra jók ugyan, hogy bennünket lássanak, de mi nem látunk velük. Vészmegoldásnak tökéletesek, de már sokkal hatékonyabb lámpák is léteznek” – árulta el Ardó Tamás, a Bikepro.hu kerékpáros webshop tulajdonosa.

Hozzátette, nagyobb anyagi ráfordítással pedig már olyan radaros hátsó villogók is elérhetőek, amelyek érzékelik a mögöttük érkező járműveket és ennek megfelelően változtatják a villogás sebességét és fényerejét, sőt még kerékpáros computerünkkel is tudnak kommunikálni, így grafikusan is megjelenítik a hátunk mögül közeledő járművek számát, és távolságát.

Most van a szerviz ideje!

Bár ez elsőre hihetetlennek tűnik, de a bicikli tavaszi felkészítésére már most érdemes gondolni.

Sokan hajlamosak későn kezdeni a biciklijük szervizelését, ami az első napsütéses tavaszi hétvégén a szervizek túlterheltségéhez vezethet. Ha a jó idő beköszöntével kapunk észbe, egészen biztosan heteket kell várnunk, mire biciklire ülhetünk. Aki előre gondolkodik, az most nézeti át a kerékpárját, vagy ha van műszaki affinitása és szerszámai akkor akár elvégezheti ezeket a karbantartásokat, saját maga is.

Címkék: bicikli, kerékpár, tél, tavasz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.