Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Március 25. 15:15, szombat | Külföld
Forrás: mti

EU-csúcs - Merkel, Hollande: \"Európa a jövőnk\"

EU-csúcs - Merkel, Hollande: \

Az Európai Unión belüli integráció folytatását látják az unió jövőjét alakító legjobb megoldásnak Franciaország és Németország vezetői.

A szombati római csúcstalálkozó után nyilatkozva más kormányfők is azt mondták, hogy az EU hatvanéves történetének eredményeire építve folytatni kell a közös Európa építését.
A találkozó után Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy biztonságos, szociális, gazdasági és védelmi képességeit tekintve pedig erős Európai Uniót kell felépíteni az elődök hatvanévi munkájára alapozva. Kiemelte, hogy "biztonságosabb, védelmező Európát akarunk, ami azt jelenti, hogy jobban kell védeni külső határainkat".

Továbbá gazdaságilag erős, a digitalizáció kihívásával megbirkózó Európát és egy "szociális Európát" kell felépíteni. A szociális ellátórendszerek ugyan tagállamonként különbözőek, de gondoskodni kell alapvető követelmények érvényesüléséről, a többi között a nők és férfiak munkaerőpiaci egyenlőségéről - fejtette ki a német kancellár.

Hozzátette, hogy a védelmi képességeit tekintve is "erősebb" Európát kell építeni, ami azt jelenti, hogy szorosabbra kell fűzni a védelmi együttműködést a tagállamok között, illetve a védelem- és fejlesztéspolitikai együttműködést az EU és a közösség szomszédságában fekvő térségek között. Így például tovább kell építeni a partnerséget Afrikával, hogy "ne csak nálunk legyen jólét, hanem a szomszédságunkban is".

Angela Merkel aláhúzta, hogy a tagállamok mindezen ügyeken továbbra is együtt dolgoznak, és "néha talán eltérő sebességgel, de mindig a közösen meghatározott irányban" haladnak, mert továbbra is érvényes, hogy "Európa a jövőnk".

Francois Hollande francia államfő azt kérte az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás azon jelöltjeitől, akik az Európai Unióból való kilépést szorgalmazzák, hogy "bizonyítsák be a franciáknak, jobb lenne az EU-n kívül". Az elnök szerint ez ugyanis " lehetetlen".

"Vannak, akik el akarják hagyni Európát? Hát akkor bizonyítsák be, hogy jobb lenne teljesen egyedül , hogy tudnánk harcolni a terrorizmus ellen az elengedhetetlen európai szintű együttműködés nélkül, hogy meg tudnánk védeni a határainkat a parti őrség nélkül, amely ott tevékenykedik, ahol a migránsok és a menekültek érkeznek, bizonyítsák be azt is, hogy a közös valuta és a közös piac nélkül több munkahely lesz és jobb vásárlóerő" - mondta a francia elnök a Rómában szombaton tartott ünnepi csúcstalálkozót követően francia újságíróknak. "Soha nem tudnák bebizonyítani, mert lehetetlen" - tette hozzá.

Francois Hollande - elsősorban a felmérések élén álló Marine Le Penhez, az euroszkeptikus Nemzeti Front elnökéhez intézve a szavait - úgy vélte, hogy azért lehetetlen mindez, mert "a nemzeti valutához visszatérés leértékelődéshez és a vásárlóerő elvesztéséhez" vezetne, a határok lezárásával pedig több százezer francia ingázó elvesztené a munkahelyét, s "a nacionalizmus a konfliktusok felerősödését" eredményezné.A francia államfő úgy értékelte, ötéves mandátuma alatt mindent megtett azért, hogy Európa előrelépjen és beruházásokkal képes legyen fellendíteni a gazdaságát. Európának mostantól "még gyorsabban kell haladnia" - hangsúlyozta Francois Hollande.

Arra is figyelmeztetett, hogy Nagy-Britanniának "szükségszerűen meg kell fizetnie a Brexit következményeit". "Mindent megteszünk, hogy a Brexit ne legyen Európa kárára" - fogalmazott, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Theresa May brit miniszterelnök nem ment el Rómába. "Ő nem akart itt lenni. A britek más utat választottak, de a jó viszonynak meg kell maradnia. Franciaország továbbra is szoros viszonyt tart fenn Nagy Britanniával" - mondta.

Aláírta a nyilatkozatot Beata Szydlo lengyel kormányfő is, aki szerdán még ennek ellenkezőjét helyezte kilátásba. A csúcs előtt azonban - pénteken - bejelentette, hogy a tagállamok közötti egyeztetés során a dokumentum szövege már olyan formát öltött, mely "lényegében magában foglalja" azt a négy prioritást, amelyeket a visegrádi országok (V4) március eleji varsói tervezete tartalmazott , így "Lengyelországra nézve biztonságosnak tartja" ezt, és alá fogja írni.

Robert Fico szlovák kormányfő a római csúcs után azt mondta: Szlovákia számára nem látható más élettér, mint az Európai Unió, amelyről senki nem állítja, hogy tökéletes, de nincs nála jobb lehetőség. Rámutatott: Szlovákia nem lenne képes mindentől független államként túlélni, s nem mond igazat az, aki ennek ellenkezőjét állítja.

A szlovák kormányfő nyilatkozatában veszélyesnek nevezte az európai intézmények ellen intézett "fejetlen" támadásokat is.

"Senki nem állítja, hogy tökéletesek, de annál tökéletesebbünk nincs" - fogalmazott Fico, megjegyezve: valószínűleg az egész világot tekintve Európában a legjobb az élet, mégpedig azért mert az "a nyugalom oázisa." Hozzátette: amíg ő lesz a miniszterelnök, mindent megtesz azért, hogy Szlovákia hiteles partner legyen ebben a projektben.

Az EU közös jövőjéről szóló nyilatkozatról azt mondta: a megfogalmazottak egy biztonságos, érezhető gazdasági fejlődéssel és erős szociális politikával rendelkező, valamint külpolitikai szereplőként is erősebb Európát céloznak, s ezekkel a célokkal kétségek nélkül egyet tudott érteni.

A szlovén miniszterelnök, Miro Cerar a csúcs után azt hangoztatta, hogy Szlovéniának a minél teljesebb körű és szorosabb együttműködés az érdeke.

Címkék: EU-csúcs, hollande, merkel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg