Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 25. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

EU-ellenes pártbeli tagságuk miatt vettek el gyerekeket brit nevelőszülőktől

EU-ellenes pártbeli tagságuk miatt vettek el gyerekeket brit nevelőszülőktől

Három gondozott gyermeket vett el egy angol házaspártól a helyileg illetékes tanács, arra hivatkozva, hogy a nevelőszülők egy EU-ellenes és "rasszista" párt tagjai.

Az azonnal hatalmas politikai botránnyá duzzadt ügyben elítélő nyilatkozatot adott ki a brit kormány.
Az esetet a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap ismertette szombaton. A beszámoló szerint a közép-angliai Rotherham város munkáspárti vezetésű tanácsának gyámügyi osztálya azért hozta meg a három testvér - két kislány és egy fiú - elvételéről hozott döntését, mert a nevelőszülők a brit EU-tagság feladásának programját hirdető UK Independence Party (az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, UKIP) tagjai.
A lapnak a nevelőszülők elmondták: a tanács illetékesei azzal a véleményükkel indokolták a döntést, hogy a UKIP "rasszista" párt, mivel ellenzi a bevándorlást.
A rotherhami tanács szombaton a BBC-nek megerősítette, hogy mivel "nem őshonos fehér brit" gyermekekről van szó, a helyhatóságnak "aggályai támadtak" a UKIP bevándorlási álláspontjával kapcsolatban.
Joyce Thacker, a városi tanács gyermekügyi osztályának igazgatója kijelentette: a gyermekek elvételéről hozott döntést valóban befolyásolta a UKIP bevándorlási politikája, és az, hogy a párt "véget akar vetni a multikulturalizmus aktív ösztönzésének".
A UKIP 12 képviselővel van jelen az Európai Parlamentben, a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában három taggal képviselteti magát - ők mind a kormányzó Konzervatív Pártból léptek át -, de a választott alsóházban eddig nem sikerült mandátumot szereznie.
A meg nem nevezett házaspár hét éve fogad ideiglenes gondozásra kihelyezett - általában hátrányos helyzetű - gyermekeket, és a tőlük most elvett három testvér szeptember óta volt náluk. Beszámolójuk szerint a tanács illetékese közölte velük, hogy ha a hatóság tudott volna UKIP-tagságukról, akkor ezeket a gyerekeket nem nekik adták volna gondozásra.
Michael Gove brit oktatási miniszter szombaton "védhetetlennek" nevezte a gyermekek elvételét a nevelőszülőktől. A miniszter hozzátette: a brit kormány külön vizsgálatot indít annak meghatározására, hogy miképp lehet a kialakult helyzetet rendezni.
Nigel Farage, a UKIP vezetője szombaton felháborítónak nevezte az esetet, és kijelentette: a pártnak semmi köze a rasszizmushoz.
A Munkáspárt - a brit baloldal legnagyobb politikai ereje - szombati nyilatkozatában maga is a gyermekek ügyében hozott döntés "sürgős felülvizsgálatára" szólította fel a párt által vezetett rotherhami tanácsot. A Labour közleménye szerint a nevelőszülők UKIP-tagságának nem szabad a gondozásba vétel akadályává válnia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez