Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Szeptember 11. 14:47, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

EU-prognózis: csökkenő infláció mellett enyhül a gazdaság növekedési lendülete

EU-prognózis: csökkenő infláció mellett enyhül a gazdaság növekedési lendülete

Az infláció várható további csökkenése mellett az Európai Unió gazdasága növekedési pályán marad, noha lendülete enyhül, ami várhatóan 2024-ig elhúzódik - közölte az Európai Bizottság.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az uniós bizottság az EU gazdaságának növekedését a tavaszi előrejelzésében vázolt 1 százalékról 2023 egészére 0,8 százalékra módosítja, 2024-re pedig a 1,7 százalékról 1,4 százalékra. Az euróövezet 2023-as növekedését az előrejelzés 1,1 százalékról 0,8 százalékra, 2024-re pedig a korábban jelezett 1,6 százalékról 1,3 százalékra mérsékeli.

Az infláció várhatóan tovább csökken. A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) inflációja az előrejelzések szerint 2023-ban 6,5 százalékot ér el, a tavasszal jelzett 6,7 százalékhoz képest. 2024-ben ez a mutató 3,2 százalékra módosul a jelzett 3,1 százalékról. Az euróövezetben az infláció az előrejelzés szerint 2023-ban 5,6 százalék lesz a korábban jelezett 5,8 százalékkal, 2024-ben pedig várhatóan 2,9 százalék a várt 2,8 százalékkal szemben.

Az uniós biztos közölte, az év első felében a gazdasági tevékenység visszafogott volt. A belföldi kereslet, különösen a fogyasztás gyengesége azt mutatja, hogy a legtöbb áru és szolgáltatás magas és továbbra is növekvő fogyasztói ára a tavaszi előrejelzésben vártnál nagyobb hatást gyakorol annak ellenére, hogy a csökkenő energiaárak és a kivételesen erős munkaerőpiac rekordalacsony munkanélküliségi rátát, a foglalkoztatás folyamatos bővülését és a bérek növekedését tapasztalta.

"A felmérési mutatók a nyáron és az előttünk álló hónapokban lassuló gazdasági aktivitásra utalnak, az ipar folyamatos gyengeségével és a szolgáltatások lendületének mérséklődésével, annak ellenére, hogy Európa számos részén erős az idegenforgalmi szezon" - fogalmazott.

A jelentésből kiderült, hogy a világgazdaság a vártnál valamivel jobban teljesített az év első felében, a gyenge kínai teljesítmény ellenére. A globális növekedési és kereskedelmi kilátások azonban nagyjából változatlanok a tavaszhoz képest, ami arra utal, hogy az EU gazdasága nem számíthat a külső kereslet erőteljes támogatására - írták.

Az Európai Bizottság kiemelte: a gyengébb növekedési lendület az EU-ban várhatóan 2024-ig is elhúzódik, és a szigorú monetáris politika hatása továbbra is visszafogja a gazdasági tevékenységet. Jövőre azonban enyhe fellendülés várható, mivel az infláció folyamatosan mérséklődik, a munkaerőpiac továbbra is erős marad, és a reáljövedelmek fokozatosan helyreállnak - közölték.

Az infláció 2023 első felében tovább mérséklődött a csökkenő energiaárak, valamint az élelmiszerek és ipari termékek mérséklődő inflációs nyomása következtében. Megjegyezték: az infláció az euróövezetben júliusban 5,3 százalékot ért el, ami fele a 2022 októberében mért 10,6 százalékos csúcsnak.

Az energiaárak 2023 hátralévő részében tovább csökkennek, de lassuló ütemben. Az előrejelzések szerint az energiaárak 2024-ben ismét enyhén növekedni fognak, amit a magasabb olajárak okoznak majd. A szolgáltatások inflációja eddig tartósabb volt a korábban vártnál, de továbbra is mérséklődik, mivel a monetáris politika szigorítása és a koronavírus-járvány utáni halványuló fellendülés hatására visszaesik a kereslet. Az élelmiszerek és nem energiaipari termékek árai továbbra is hozzájárulnak az infláció mérsékléséhez, ami az árak csökkenését és az ellátási láncok normalizálódását is tükrözi - írták.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy az EU és az euróövezet gazdaságára az orosz-ukrán háború és a szélesebb körű geopolitikai feszültség továbbra is kockázatot jelent. A monetáris szigorítás továbbá a vártnál nagyobb terhelést jelenthet a gazdasági aktivitásra, de az infláció gyorsabb mérséklődéséhez is vezethet, ami felgyorsítaná a reáljövedelmek helyreállítását. Ezzel szemben az árnyomás tartósabbá válhat - írták.

A növekvő éghajlati kockázatok, melyeket a szélsőséges időjárási viszonyok, valamint a nyáron tapasztalt, példátlan erdőtüzek és árvizek is mutatnak, szintén rontják az európai gazdaság kilátásait - tette hozzá jelentésében az uniós bizottság.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez