Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 17. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Kustor Réka

Évi, az igazi harcos!

Évi, az igazi harcos!

Másképp látom, amikor kisüt a nap!

Horváth Nikolett Éva, vagyis inkább csak Évi. E név mögé a környékbeliek sokan arcot is tudnak csatolni, hisz Csornán az egyik legnagyobb élelmiszer-üzletláncnál dolgozott készletkarbantartási asszisztensként mindaddig, míg nem szembesült a betegséggel. Minden embernek megvan a saját története, neki is. De nem akármilyen ez a történet, sorsfordító! Jelenleg is harcban áll a rákkal, de köszönhetően a pozitív hozzáállásának, remélem, hogy egyszer, s mindenkorra sikerül legyőznie.
Egy nyolcéves, csillogó szemű kisfiú édesanyja. Bár még kicsi, mégis sokat komolyodott az elmúlt pár hónapban. Tisztában van édesanyja betegségével, bátorítja, segíti, és odaadja neki azt, ami a gyógyszereknél is gyógyítóbb hatású lehet sokszor, a szeretetét.

„Az első pillanattól kezdve mindenbe bevontam. Tudja, hogy anya beteg, milyen betegsége van. Tudja, hogy ez egy halálos betegség, de gyógyítható, viszont nem tudhatjuk, hogy mi lesz a vége… Azt nem állítom, hogy sértetlen a lelke, mert azért egy 8 éves gyereknek végigélni ezt nem lehet egyszerű. Érzékenyebb lett, de kicsit felnőtt is. Nemrég szereztem be egy parókát, mikor meglátott, azt mondta: -Anya, csodaszép vagy!”

Na de kezdjük kicsit az elején. Hogy derült ki a betegség?
„Januárban elkezdtem köhögni, ez ment 4 hónapon keresztül, majd menet közben elkezdett szúrni a hátam. Annak tudtam be, hogy tél van, a járványok időszaka, biztos elkaptam én is. Jó, azt azért tudni kell rólam, hogy sztahanovista vagyok, a tüdőgyulladást is lábon hordtam ki. Aztán elkezdett dagadni a nyakam, meg a fejem. Ezt is megmagyaráztam magamnak, biztos asszonyosodok, biztos elkezdtem hízni. Április közepére már annyira fulladtam, hogy nem tudtam enni, inni, sem aludni, a munkatársaim noszogatására mentem el orvoshoz.”

Pajzsmirigy gyanúval hazaküldték, de intő jelként ismét rosszul lett. A véletlennek köszönhetően derült ki, hogy komolyabb a baj, mint hitték, ugyanis időtöltés gyanánt elküldték röntgenre, mivel sok beteg várt épp ellátásra. Gyors egymásutánban következtek a vizsgálatok, és több téves feltételezést követően derült ki a diagnózis: agresszív B típusú non hodgkin limfóma. „A mellkasüregben van bent, ami elkezdett terjedni, a nyirokrendszert támadta meg, amiből belenőtt a mellkasba,felment a nyaki ütőerekre, elszorította torkom, mellkasom, tüdőm, szívemet nyomta.
- Gasztonyi főrovos úr a hematológián mikor meglátott, anélkül, hogy megnézte volna a papírjaimat, rám pillantott, megnyomkodta a mellkasom, hasamat, azt mondta, hogy most azonnal csontvelő biopsziát végzünk, külön kórterembe kerülök, mert ha engem hazaenged, akkor bármelyik pillanatban meghallhatok. Köpni-nyelni nem tudtam, az emberben ilyenkor lezajlik a kétségbeesés, mi lesz velem holnap, meddig élhetek még, mindent magamnak akarok. „

Az eredmények alapján szerencsésnek mondhatjuk, „ csak” beszivárgás történt, vagyis távoli áttéttel rendelkező betegséggel kezelik. Május 25-én kapta meg az első kemoterápiás kezelést, most már túl van a negyediken.
„ A kúra utáni egy-másfél hét egy borzalom. Minden kemoterápia mást vált ki az emberből, fájdalmat, pszichésen, idegrendszerileg tönkre tesz. Azt mondtam magamnak, minden kemo után egy hetet kapsz. Egy hétig szenvedhet a tested, de egy hét után ki kell szállnod az ágyból, és tenni a dolgod. És ezt percre pontosan be is tartom. A negyedik stádiumban voltam, amit az utolsónak neveznek, a halál torkából jöttem vissza.”

Akadnak viszont kritikus emberek: „A betegségemmel párhuzamosan negatív dolgok is történtek az életemben. Barátok jöttek-mentek, rokonok jöttek-mentek, kiderült ki az, akire számíthatok, kire nem. Sok negatív kritikát hallok magamról, hogy beteg vagyok. Hála a jó égnek, (és itt jön az öngyógyítás), megfordítottam az életemben, nem azt hallom meg, amit a rossz emberek mondanak, hanem azokat helyeztem előnybe, akik maradtak, szurkolnak, motiválnak. „

Akikre számíthat: „A gyerekem apukája az első naptól kezdve fogja a kezem, mindenben, amiben tud, támogat. Ő a stabil biztos pont az életemben, aki megmaradt. De az én táppénzem az ő fizetésével nem elég. Sok jóindulatú ember van, akik alumínium dobozokat gyűjtenek nekem, és ezért rettenetesen hálás vagyok. Ha ezt az adományt nem kapom, a gyógyszereimet nem tudom kiváltani. Az adománypénzt gyógyszerre, meg az élethez való alapvető dolgokra, élelmiszerre, tisztítószerekre költöm. A betegségből adódóan nagyon steril körülményekre van szükségem. A gyógyszerek, vitaminok havonta 60 000 Ft-ba kerülnek. Én világ életemben adtam, de most én kerültem ilyen kellemetlen helyzetbe. Nem tudom magam végigcsinálni, ill. a családommal anyagi téren. Sanyika miatt, és azért, hogy meggyógyulhassak, hogy neki csodálatos gyermekkora legyen, el kell engednem a dacomat, és el kell fogadnom a támogatásokat”

„Csak a halál árnyékában élve tudja meg az ember, milyen leírhatatlanul csodálatos az élet.”

Miben változtatott meg a betegség?
„Mindig is optimista, színes, vidám ember voltam. A betegségem előtt egy évvel viszont nagyon negatív lettem. Most, hogy benne vagyok a betegségben, átértékelődtek a dolgok. Másképp látom, amikor kisüt a nap. Nem szabad negatívnak lenni, annál jobban bevonzod a betegséget, ez is ettől lett. Azt is tudom, hogy ez egy próba, de elég erős harcos vagyok, hogy ezt végigcsináljam. Megváltoztatja az embert, már tudom értékelni a napjaimat. Bárki-bármit mondhat, aki nincs benne, az nem tudja milyen. Sok pozitív visszajelzést kapok, igenis le lehet győzni azt a nyavalyás rákot!
Szeretnék majd alapítványoknak segíteni. Leírni akár csak néhány sorban a napi rituálét, hogy én mit-hogy éltem meg, hátha segít annak, aki épp most megy rajta keresztül. Az elsődleges célom az, hogy pozitívumot adjak az embereknek. Vegyük észre, hogy nem minden olyan rossz, mint ahogy gondolják. Mindennek megvan a jó oldala, csak el kell hinned.”

Hiszem, hogy a segítségből táplálkozhatunk, nemcsak a segítőre, de saját magunkra is pozitív hatással van, ha jó szándéktól vezérelve adhatunk. Aki indíttatást érez, és szeretne segíteni, az most megteheti:

Alumínium dobozok gyüjtőpontjainak címei:

Ildikó Virágüzlet: Csorna Tátra utca.8.

Ildikó fodrászat: Csorna Andrássy.ut.26.

Kunné Timi Csorna Páva utca.33.

Breznai Gyuláné Éva:Kmetty György.u.34

Bankszámlaszám: 12093001-01282899-00100006

„Köszönöm!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból