Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2024. Július 27. 19:00, szombat | Életmód
Forrás: blikk.hu

Ez a tökéletes hőmérséklet az alváshoz, hogy csökkentsük a stroke kockázatát

Ez a tökéletes hőmérséklet az alváshoz, hogy csökkentsük a stroke kockázatát

A pihentető alvás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Hogy aludt az éjjel? A pihentető alvás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, ám szerte a világon küzdenek az emberek az álmatlansággal és az azzal járó problémákkal. Fontos azonban megnéznie, milyen a hőmérséklet a hálószobájában.

Tudta, hogy az éjszakánként hét óránál kevesebb alvás összefügg az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a stroke és a gyakori mentális zavarok nagyobb kockázatával? A probléma pedig különösen akut az idősek körében, akik gyakran küzdenek alvászavarokkal. Az idősebb felnőtteknek minden éjszaka körülbelül hét-kilenc órára van szükségük ahhoz, hogy kipihenten ébredjenek.

Az idősek alvási problémáit súlyosbíthatja a fájdalom, a betegség vagy bizonyos gyógyszerek szedése. A szakértők próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a környezeti tényezőket sem szabad a szőnyeg alá söpörni. Egy orvostudományi oktató, dr. Amir Baniassadi friss kutatási eredményeket közölt, és egy sajtóközleményben arról beszélt, hogy a hálószoba hőmérséklete és az alvás minősége között fontos kapcsolat van.

A Hebrew SeniorLife, a Harvard Medical School leányvállalata) 50 idősebb felnőtt által megélt közel 11 ezer egyéni alvásról gyűjtött adatokat. A kutatók viselhető alvásmonitorok és környezeti érzékelők segítségével hosszabb időn keresztül figyelték az alvás időtartamát, hatékonyságát és nyugtalanságát a résztvevők otthonában.

A Science of the Total Environment című folyóiratban közzétett eredményekből kiderült, hogy az idősebb felnőttek alvása akkor a leghatékonyabb és legpihentetőbb, ha az éjszakai környezeti hőmérséklet 20 és 25 Celsius-fok között mozog.

Emellett a kutatók általános tendenciát figyeltek meg: az alvás hatékonysága 5-10%-kal csökkent, ahogy a környezeti hőmérséklet 25 fokról 30-ra emelkedett. A kutatók szerint ennek a szabálynak a betartása csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét az embereknél.

Tudja, mik a legjobb tippek a nyugodt alváshoz? Kerülje a késő esti étkezést és ivást, az alkoholfogyasztást és a koffein fogyasztását a késő esti órákban. A szobahőmérséklet-vizsgálat szerzői azt tervezik, hogy folytatják ezt a kutatási irányvonalat, és olyan beavatkozásokat dolgoznak ki, amelyek optimalizálják az alvási környezetet az emberek számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 19:00, szombat | Életmód

Szorongva várjuk, vagy örülünk, hogy kezdődik az iskola?

A diák, a pedagógus és a szülő szemével.

2024. Augusztus 31. 08:47, szombat | Életmód

Balla Eszter kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Balla Eszter, a 6SZÍN társulat jelöltje kapta idén a Kaszás Attila-díjat, amelyet pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban vett át.

2024. Augusztus 31. 08:39, szombat | Életmód

A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét

2024. Augusztus 29. 13:42, csütörtök | Életmód

Megkezdődött a szarvasnász, országszerte zeng az erdő

Alkonyattól pirkadatig zeng az őszi erdő, megkezdődött a gímszarvas bikák násza.