Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Április 10. 16:54, hétfő | Helyi
Forrás: Papp József

Ezen a versenyen mindenki nyelt... akarom mondani nyert

Ezen a versenyen mindenki nyelt... akarom mondani nyert

VI. Bágyogszováti Borverseny

Az idén is összegyűltek a Rábaköz bortermelői, hogy összemérjék a tavalyi munkájuk eredményét, hozzáértő szakemberekkel minősíttessék a boraikat. Bágyogszováton a Queen Vendéglőben szombaton este régi ismerősökként köszöntötték egymást a versenyzők, izgatottan várták a saját eredményüket, és hogy megkóstolhassák a zsűri által legjobbnak ítélt borokat.

A VI. Bágyogszováti Borversenyt Torma József, az ötletgazda Bágyogszovátért Egyesület elnöke nyitotta meg, és köszöntötte a Rábaköz 13 településéről érkezett bortermelőket.

A vendégeket a Bágyogszováti Nótaklub, a néptáncosok műsora és Krasznai Tamás sláger és operett összeállítása szórakoztatta.

- A bágyogszováti borverseny egyre ismertebb, egyre rangosabb a megyében, a versenyző borok egyre szebbek. A 2016-os év mostohán bánt a szőlő- és bortelmelőkkel, súlyos károkat okozott a fagy, később több helyen a jégverés, és a betegségek sem kerülték el a szőlőket. Attól féltünk, hogy a tavalyi csúcsot jelentő több mint 70 bornak idén talán csak a fele lesz. Nagy öröm, hogy a gazdák gondossága eredményeképpen 63 bort neveztek az idei versenyre. – mondta értékelésében dr Németh Ferenc, a zsűri elnöke.
Tanácsokat is adott a zsűri nevében is a versenyzőknek, hogy jövőre még több és jobb minőségű borral jöhessenek a versenyre. Kiemelte, hogy a hordóban tárolt borok esetében különösen fontos a hordó állapota. Jó bort csak jól kezelt hordóban lehet készíteni. A jó hordó nagyon sokat tud hozzátenni a borhoz. A beteg hordót sajnos rendbe tenni nem lehet, attól meg kell szabadulni. Kiemelte még a kénezés fontosságát. A ként mindig megfelelő időben és pontosan kimért mennyiségben kell a szőlőhöz, borhoz tenni. A kénhiány és a túlzott kénezés is ront a bor minőségén.

- A zsüri az idén is nagy élvezettel és alapossággal kóstolta, értékelte a borokat. Elégedetten állapítottuk meg, hogy a borok egyre jobbak, a borkészítők sokat tanulnak egymástól, erre is jók az ilyen alkalmak, és megfogadták a zsüri korábbi tanácsait.- zárta értékelését a zsűri elnöke.

Bágyogszovát község legjobb fehérbora: Horváth Miklós fehér vegyes
Bágyogszovát község legjobb vörösbora: Karmazsin József Merlot
A verseny legjobb fehérbora: Horváth Miklós Irsai Olivér
A verseny legjobb vörösbora: Kajos László Otello

Az eredményhirdetés és az oklevelek átadása után következett az est leginkább várt része. Büszkén és kíváncsian kínálták boraikat a gazdák, jóízű beszélgetések kezdődtek. Te hogy csináltad? Hányszor permeteztél? Milyen edényben érleltél? Mikor szüreteltél? Mindenki büszkén mutatta be a borát, mesélt az előző év munkáiról, és figyelmesen hallgatta mások véleményét. Ezen az estén mindenki tudott örülni mások sikereinek is, és jólesően hallgatta az elismerő szavakat, amiket mindig le lehetett öblíteni, meg lehetett pecsételni egy korty borral.

Már ott este mindenki biztos volt benne, hogy a VII. Bágyogszováti Borversenyen 2018-ban majd újra találkoznak a gazdák és a borok.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?