Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2012. Január 04. 08:36, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ezen is múlik a testmagasság?

Ezen is múlik a testmagasság?

A szülők munkanélkülisége és társadalmi helyzete is jelentősen befolyásolja a gyermekek magasságát.

A Tübingeni Egyetem és a brandenburgi egészségügyi hivatal szakértői kutatásuk során brandenburgi gyerekeken keresztül azt vizsgálták, milyen mértékben befolyásolta egy adott régió munkanélküliségi vagy elvándorlási rátája a gyermekek növekedését 1994 és 2006 között. Az eredményekből kiderült, hogy a munkanélküli szülők gyermekei alacsonyabbak, mint az átlag.

A tanulmány az egészségügyi hivatalnak elsős általános iskolások vizsgálatával végzett kutatásából származó adatokon alapul. Ennek során több mint 250 ezer gyermek esetében vizsgálták a testmagasság, a kor és a nem mellett a szülők képzettségére és társadalmi státusára vonatkozó információkat.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szülők munkanélkülisége negatív befolyással van gyermekeik testmagasságára. A csekély bevétel a tanulmány szerint kevesebbet nyom a latban, mint a pszichológiai stressz, illetve a szülők frusztráltsága. Ezek a tényezők inkább vezetnek a gyerekek elhanyagolásához.

Egy területre jellemző elvándorlási arány is negatív összefüggésben van a gyerekek magasságával. Mivel főként a magasabban képzett társadalmi rétegek vándorolnak el, a kevésbé képzettek maradnak. A képzettebb szülők családjaiban emellett nagyobb súlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra és a gyermekek orvosi ellátására, így ők jobban fejlődnek és magasabbra nőnek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 14:20, szerda | Belföld

Petőfi 200 - Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé az OSZK online adatbázisában

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából mintegy ötszáz a költőhöz kapcsolódó kézirattal bővült szerdától az Országos Széchényi Könyvtár(OSZK) internetes tartalomszolgálatatása, a Copia.

2023. Március 22. 14:18, szerda | Belföld

Hamis autódiagnosztikát kínált a webáruházában

A NAV munkatársai hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le nagy mennyiségben egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól.

2023. Március 22. 11:53, szerda | Belföld

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

2023. Március 22. 11:45, szerda | Belföld

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta.