Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 04. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: ÁNTSZ

Ezért fokozódnak allergiás tünetei

Ezért fokozódnak allergiás tünetei

A tünetek enyhítésének több módja is van

Jelentősen emelkedett a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten az országban, ezért másodfokú riasztást adott ki az Országos Közegészségügyi Központ.
Továbbra is a Dunántúlon, illetve az Alföld középső részén a legmagasabb a parlagfű pollenterhelése. A győri, a veszprémi, a székesfehérvári, a kaposvári, továbbá a kecskeméti és a békéscsabai mérőállomás környékén 200 pollenszemnél is többet mértek légköbméterenként a levegőben. Jelenleg Budapest környékén a legjobb a helyzet, de a parlagfű pollenkoncentrációja itt is meghaladja a 30 db/m3 értéket.
II. fokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei súlyosbodhatnak, jellemző a tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet. A tünetek enyhítésének egyik legjobb módja, ha minden este lefekvés előtt hajat mosunk, ez ugyanis az egyik fő „pollenraktár”, a hajon pollenszemcsék ezrei ragadhatnak meg. Ugyancsak hasznos a gyakori és alapos porszívózás a lakásban, valamint a nedves ronggyal történő portörlés is sokat segíthet. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Ruhát is gyakrabban kell cserélni és mosni, és kerülni kell a szabadban történő szárítást. Napközben viselt cipőnket este nedves ronggyal töröljük át.
Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése alapján a parlagfű pollenkoncentrációjának további emelkedésére lehet számítani, a szezon csúcsa még előttünk van.
A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer összesen hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a már állandó tüneteket okozó, légköbméterenkénti 30 pollenszemet meghaladó koncentráció esetén az I. - III. szintű riasztási fokozatok.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen, illetve awww.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül is elérhető. A térkép a parlagfű pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben.
Az allergiások számára ajánljuk a pollennapló vezetését, ahol jegyezhetik tüneteiket. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése. A magyar nyelvű honlap címe: https://www.pollendiary.com/Phd/hu/start .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.