Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2012. Január 06. 14:10, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Ezzel saját magukat lőnék lábon"

„Ezzel saját magukat lőnék lábon

A Hormuzi-szoros lezárásával Irán az egész világgal szembekerülne, és még saját magának is ártana.

„Erőteljes nyomás nehezedik Teheránra, nő a feszültség és az idegesség szinte kézzel tapintható" – mondta Joel Guzanszki, az izraeli nemzetbiztonsági tanulmányok intézetének (INSS) munkatársa.

A szakember szerint nem valószínű, hogy Irán lezárná a Hormuzi-szorost, a világ egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonalát. „Ezzel saját magukat lőnék lábon” – mondta. Irán számára létfontosságú a kőolajexport, és nincs alternatív szállítási útvonal – mutatott rá. Azonkívül ezzel a lépéssel Irán az egész világgal szembekerülne, ami megrengetheti az egész rezsim stabilitását.

Az amerikai kormány a Teheránban elhangzott fenyegetések nyomán figyelmeztetett, garantálni fogja a nemzetközi vízi utak szabadságát.

Az izraeli szakértő hozzátette, kétséges az is, hogy az iráni haditengerészet egyáltalán képes lenne-e hermetikusan lezárni a Hormuzi-szorost.

Egy másik szakember, Dávid Menasri szerint ugyanakkor aggasztó, hogy ennyire kiéleződött a retorika az Egyesült Államok és Irán között az év eleje óta. A kutató szerint tartani lehet attól, hogy az események a felek akaratától függetlenül váratlanul felgyorsulnak, és eszkalálódhat a helyzet a Perzsa-öbölben. A szakértő szerint a fenyegetőzéssel Irán az ellene irányuló nemzetközi szankciók szigorítását akarja megakadályozni.

Közben csütörtök éjjel Teheránban bejelentették, az elnökhöz közelálló nagy hatalmú elitalakulat, a Forradalmi Gárda februárban újabb tengeri hadgyakorlatot tart a Hormuzi-szorosban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt