Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 21. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Vág Község Önkormányzata

Falujuk híres szülöttének emlékművét koszorúzták

Falujuk híres szülöttének emlékművét koszorúzták

Vági delegáció is koszorúzott a székesfehérvári Wathay Ferenc emlékműnél.

Vág Község Önkormányzata a község híres szülöttének, Wathay Ferenc emlékének tisztelegve a korábbiakban felvette a kapcsolatot a székesfehérvári Wathay Ferenc Bajtársi Egyesülettel, melynek tagjai a 2011-es vági Wathay emlékesten részt vettek.

A kapcsolat folytatásaként a vágiak meghívást nyertek a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület által szervezett történelmi megemlékezésre. Emlékeztek Székesfehérvár török elnyomás alóli, 1601. szeptember 19-én történt ideiglenes felszabadításának 411. évfordulójára, valamint Wathay Ferenc katonára, az énekszerzőre, aki 1602. áprilisától a vár vicekapitánya, magyar védőinek parancsnoka volt.
A parancsnok 1602. augusztus 29-én a várat visszafoglaló török hadak elleni harcban, hősiesen védve a várat és a várost, több sebtől vérezve török fogságba esett.

Az ünnepségre látogató delegáció tagjai Pálfi Imre polgármester, Petőné Zámbó Ildikó, Szabó Gyula, Riba Lajos és Szijártó András önkormányzati képviselők voltak.
Az ünnepi megemlékezés és műsor után a delegáció tagjai Róth Péter úr, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere és több magas rangú katonatiszt társaságában megkoszorúzták Vág szülöttének szobrát.
Az ünnepség végén történt megbeszélésen a felek megállapodtak abban, hogy az elindult kapcsolat folytatódik és a vágiak jövőre a község fennállásának 750 éves évfordulóján kiemelt figyelmet szentelnek a község híres szülöttének Wathay Ferencnek is.

Címkék: Vág, Wathay Ferenc

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás