Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2014. Szeptember 14. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Feketén működő vállalkozásokat is felfedtek az adóellenőrök nyári vizsgálatai

Feketén működő vállalkozásokat is felfedtek az adóellenőrök nyári vizsgálatai

Még adószámot sem kértek

A nyári akció során a NAV nemcsak az online pénztárgépekből érkező adatok alapján gyanús és a nyilvántartásában szereplő, előzetes elemzés alapján kockázatos adózók vizsgálatára fordít kiemelt figyelmet, hanem mindent megtesz annak érdekében is, hogy megtalálja a teljesen feketén tevékenykedő vállalkozókat.

A különböző – szépészeti és turizmushoz kapcsolódó – szolgáltatók és magánvendéglátást biztosítók az eddigi tapasztalatok alapján, kevésbé számítottak ellenőrzésekre, hiszen két konkrét eset is bizonyítja, hogy az elvileg „láthatatlan” vállalkozókat is utoléri a NAV.

Az egyik esetben a revizor egy nagykanizsai fodrászatba tért be kollégájával egy hajvágásra. Fizetéskor nyugtát nem kaptak. A revizorok felfedték kilétüket, kérték a számla- és nyugtatömböket. A fodrász azokat nem tudta megmutatni, mitöbb még az is kiderült, hogy adószáma sem volt. Korábban tagja volt egy betéti társaságnak, amely 2013 novemberében megszüntette tevékenységét, ennek ellenére „kvázi vállalkozóként” továbbfolytatta a fodrászkodást, mivel az üzletet egyébként is ő bérelte.

A másik esetben a revizorok szálláshely szolgáltatást ellenőriztek egy zalai kisváros családi házánál, ahol az épület előtti tábla hirdette, hogy szoba kiadó. A revizorok becsengettek a házba, ahol az ajtót nyitó hölgytől érdeklődtek van-e lehetőségük szobát bérelni két éjszakára. A hölgy készségesen megmutatta a ház emeletén található szobát. A revizorok két napra lefoglalták a szállást. A helyszínen a díjat előre kifizették, de a szolgáltatásról se nyugtát, se számlát nem kaptak. Fény derült arra is, hogy nemcsak a nyugtaadás maradt el, hanem a szobát kiadó még adószámot sem igényelt, sőt nyugta-, illetve számlatömbbel sem rendelkezik, tehát egy esetben sem állított ki bizonylatot a befizetett összegekről.

Az adószám nélküli tevékenység miatt a mulasztók mindkét esetben jelentős összegű bírságra számíthatnak, ezen felül a NAV még vizsgálni fogja azt is, hogy a bejelentés nélkül végzett tevékenységükből mennyi eltitkolt jövedelmük származhatott.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Július 01. 09:00, péntek | Helyi

Szakképzési lehetőségek a Rábaközben, a rábaközieknek

A Soproni Szakképzési Centrum kínálata Sopronban, Fertődön, Kapuváron és Csornán.

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 30. 16:00, csütörtök | Helyi

Jubileumi fotóvonat indul július 9-én

Örökítsük meg a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút megújult járműveit, egyedülálló környezetben!