Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2013. Július 27. 08:18, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Fel kell újítani a miskolci ortodox múzeumnak otthont adó templomot

Fel kell újítani a miskolci ortodox múzeumnak otthont adó templomot

Közadakozásból újítaná fel a miskolci ortodox múzeumnak is helyet adó templomot a görögkeleti egyház, az épület tetőszerkezetét súlyos gombásodás érte.

A Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány a templom és értékei megóvásáért felajánlásokat gyűjt, a templom megbízott parókusa, Tatárka Kirill a borsodi megyeszékhelyen tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: gomba pusztítja a tetőszerkezetet, amely emiatt akár be is omolhat.A javításhoz adományokat a határon túlról, hívőktől, civilektől, más egyházközségektől is remélnek. A sajtótájékoztatón Kiss Gábor, a város alpolgármestere, valamint Molnár Péter és Szabó Sándor Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő bejelentette: hárman összesen félmillió forintot ajánlottak fel erre.

A gyűjtést kezdeményező Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bokányi Ljudmila elmondta: amikor megtudták, hogy gond van a tetőszerkezettel, pályáztak a javítására, de nem nyertek, ezért a város vezetőségéhez fordultak segítségért.Kárpáti László, a Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi titkára, művészettörténész-muzeológus tavaly fedezte fel a templom tetőszerkezetének súlyos gombásodását, amelyet egy szakértő is megerősített. Az előzetes számítások szerint a helyreállítás költsége körülbelül 4 millió forint.

A miskolci ortodox templomban található Magyarország és Közép-Európa legmagasabb, tizenhat méteres ikonosztáza. A Jankovits Miklós által 1791-1793 között készült barokk képfal 88 képen keresztül mutatja be Jézus életét. A templom berendezési tárgyai - a Mária-oltár, az úrkoporsó, a szószék, a püspöki trónus - copf stílusjegyeket mutatnak. Az ikonok többségét Anton Kuchelmeister bécsi mester festette. A főhajó legértékesebb kincse a Kazáni Fekete Mária-kegykép, amelyet II. Katalin orosz cárnő ajándékozott a magyarországi ortodox egyháznak.A múzeumban tekinthető meg az ortodox kegytárgyak legnagyobb magyarországi gyűjteménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.