Városlista
2022. június 29, szerda - Péter, Pál

Hírek

2021. Február 11. 18:07, csütörtök | Kék hírek
Forrás: mti/fotó: police.hu

Felbecsülhetetlen műkincsek eladását akadályozták meg magyar és szlovén rendőrök - VIDEÓ

Felbecsülhetetlen műkincsek eladását akadályozták meg magyar és szlovén rendőrök - VIDEÓ

A magyar és a szlovén rendőrség együttműködése akadályozta meg, hogy magyar és külföldi állampolgárok három, feltehetően a Közel-Keletről származó, bőrre készített, egyházi motívumokat tartalmazó iratot értékesítsenek.

A gyanúsítottak egymilliárd forint hasznot reméltek - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu honlapon.
A közlemény szerint a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának pécsi osztályán 2019 nyarán információ merült fel arról, hogy egy pécsi férfi és ismeretlen társai vagyon elleni bűncselekményből származó, feltehetően több száz éves, vallási tárgyú könyveket akarnak eladni, ezért egy lehetséges külföldi vevővel találkozót szerveztek Ljubljanába.

A KR NNI munkatársai felvették a kapcsolatot a szlovén rendőrséggel, amelynek kijelölt egységei európai nyomozási határozat alapján 2020. augusztus 5-én még a vallási ereklyék értékesítése előtt elfogták az elkövetőket egy ljubljanai ingatlanban, három könyvet pedig lefoglaltak.

A nyomozók orgazdaság gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki két magyar, egy szlovén és két horvát állampolgárt. Az intézkedésekkel párhuzamosan kutatást tartottak a Szlovéniában elfogott magyar állampolgárok lakóhelyén, és még egy magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A lefoglalt tárgyakat a szlovén ügyészség képviselői 2020. szeptember 10-én átadták a magyar hatóságoknak, amelyek igazságügyi szakértőt rendeltek ki a könyvek vizsgálatára.Az elsődleges szakértői vizsgálat megállapította, hogy a lefoglalt tárgyak eredeti egyházi iratok látszatát keltő hamisítványok, de annak ellenére, hogy ezeket a jelenleg ismert formájukban utólagosan, feltehetően a lehetséges vásárlók félrevezetésére állították össze, részben eredeti alapanyagok, esetleg eredeti könyvekből származó, eredeti oldalak felhasználásával készültek. A vizsgálatból kiderült ugyanis, hogy egyes lapok bizonyosan a VII. századból, más részletek a XII-XVI. századból származnak - írták.

Hozzátették: a műtárgyak eredetének meghatározására további szakértői vizsgálatok zajlanak.

A könyvek eredeti részei a hatályos magyarországi jogszabályok és a nemzetközi egyezmények alapján olyan védett kulturális javaknak minősülnek, amelyek az igazságügyi szakértő véleménye szerint egyedülállónak számítanak, értékük anyagi szempontból jelentős, a kulturális örökség szempontjából pedig felbecsülhetetlen - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 13:08, szerda | Kék hírek

Addig provokálta a járókelőket, míg rendőrt hívtak

Egy férfi a járókelőket provokálta a Flórián térnél, ezért a lakók rendőrt hívtak ki rá.

2022. Június 29. 08:00, szerda | Kék hírek

Cseh férfi lopott ékszereket egy óbudai zálogházból, elfogták

Elfogtak a rendőrök egy cseh állampolgárt, aki a gyanú szerint mintegy hárommillió forint értékben lopott el ékszereket egy óbudai zálogházból - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon

2022. Június 28. 12:05, kedd | Kék hírek

Huszonnyolc kilogramm kábítószert találtak egy dílerpárosnál

Vádat emeltek egy férfi és egy nő ellen, akinél majdnem 28 kilogrammnyi kábítószert találtak - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

2022. Június 28. 07:00, kedd | Kék hírek

Kegytárgyakat és többmillió forint készpénzt loptak el egy templomból

Kegytárgyakat és többmillió forint készpénzt loptak el egy dunabogdányi templom sekrestyéjében álló páncélszekrényből, egy férfit a rendőrök meggyanúsítottak, a kegytárgyakat továbbra is keresik