Városlista
2022. május 27, péntek - Hella

Hírek

2014. Június 17. 06:00, kedd | Belföld

Felmondás – kikerülve a felmondási időt – Mit tehet a munkavállaló?

Felmondás – kikerülve a felmondási időt – Mit tehet a munkavállaló?

Ismét egy jogos kérdést tisztáznak az onlinejogsebesz.hu szakérői, akikhez ezúttal a munkaviszony megszüntetése kapcsán érkezett kérdés. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

2 héttel ezelőtt a munkáltatóm közölte velem, hogy megszünteti a munkaviszonyomat. Hogy kikerülje a felmondási időre járó összeg fizetését, azonnali hatállyal és a munkavállaló hibájából indokolta döntését. Azóta eltelt 2 hét és a papírjaimat a mai napig nem kaptam meg, illetve nem láttam azokat. Telefonon felkerestem és azt mondta hogy köti a 30 napos felmondási idő. Valóban akkor is jár ez az idő, ha azonnali hatállyal mond fel? Azóta valamiért meggondolta magát és most már ki akar fizetni 2 hét felmondási időt, és két hét fizetetlen szabadságot ad, hogy leteljen a 30 nap.
Nekem ez már teljesen zavaros. Ellenben ha mégis kifizet 2 hetet, akkor mennyi összegre számíthatok ha a munkaszerződésben az alapbérem 101.500 Forintban lett megállapítva (nem tudom hogy ez nettó vagy bruttó, de valószínű hogy bruttó)?
Válaszát várva üdvözlettel.

2014. 05. 27.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Azonnali hatályú felmondásnál nincs felmondási idő.

Rendes felmondásnál a felmondási idő minimum 30 nap. A felmondási idő felében ugyan fel kell menteni a dolgozót a munkavégzés alól, de ez nem jelenti azt, hogy ne kéne kifizetni az egy havi járandóságát. A járandóság egy havi távolléti díj. Ezt nem lehet fizetetlen szabadsággal kiváltani.

A távolléti díj számításának speciális szabályai vannak a Munka törvénykönyvében. Mivel ez bérszámfejtési kérdés, kérdezze meg a cég könyvelőjét. A megállapított összeg mindig brutto értendő. Ebből a cég levonja az adó- és járulékterheket, és Ön netto összeget kap kézhez.
Mind az azonnali hatályút, mind a rendes felmondást konkrét okokkal kell indokolni, és nem csak úgy általánosságban mondani valamit.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 18:05, péntek | Belföld

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz - olvasható a FruitVeb honlapján csütörtökön közzétett összefoglalóban.

2022. Május 27. 12:03, péntek | Belföld

Egy év alatt megszerezhető érettségit ígértek csalók, eddig mintegy 500 sértett van

Néhány év alatt mintegy 70 millió forintot keresett az a társaság, amely különböző webfelületeken hirdette magát azzal, hogy egy év alatt érettségihez juttat;

2022. Május 27. 09:52, péntek | Belföld

Két holttestet találtak Aszódon egy lakásban

Két holttestet találtak a rendőrök egy aszódi társasház egyik lakásában, az elsődleges adatok szerint mindketten bűncselekmény áldozatai lettek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Május 27. 08:51, péntek | Belföld

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon

Péntektől kétféle ártípussal lehet találkozni a benzinkutakon: a hatósági és a benzinárstop nélküli árak is kint lesznek, de a magyar rendszámú autók alacsonyabb árú tankolását ez nem befolyásolja