Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Október 10. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Felújítás közben tűz ütött ki a nagycenki kastélyban

Felújítás közben tűz ütött ki a nagycenki kastélyban

Szerencsére csak gyakorlat volt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ellenőrző gyakorlatot tartott Nagycenken a Széchenyi Kastélyban, melyen a soproni, a csornai, a kapuvári hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat állománya vett részt huszonhat fővel és hét gépjárművel.A gyakorlat helyszíne az igazgatóság 2016-os évi súlyponti témájának megfelelően egy turisztikai létesítmény volt.

A feltételezés szerint a nagycenki Széchenyi Kastély felújítási munkái közben tűz ütött ki a biztonsági központ épületének felső szintjén. Egy fő rosszul lett menekülés közben. Ezzel egy időben az étterem mögötti zárt udvarban a kiömlött olaj gyulladt meg. A tüzet észlelték az istállóban dolgozó és az istálló felett a szobában tartózkodó emberek, akik siettek, hogy segítsenek a tűzoltásban, de felügyelet nélkül hagyták a villanyrezsót és a rajta készülő ételt. A serpenyőben az olaj kigyulladt, ami tüzet okozott a szobákban és előtérben. A létszám ellenőrzése során kiderül, hogy ketten hiányoznak.

Az első helyszínen a tűzoltás vezetője mentési csoportot alakított és felkutatták az eltűnt személyeket. A gyakorlat során érkező további egységeknek az istálló felett keletkezett tűz oltását, az esetlegesen sérült személyek mentését határozta meg. A harmadik helyszínen az égő olaj tüzét kellett eloltani, megakadályozva a tűz épületre történő átterjedését.

A gyakorlat célja a készenléti szolgálatot ellátó állomány felkészültségének, az ott szerzett tapasztalatoknak az ellenőrzése. Felmérni a szolgálati csoportok riasztásának normaidejét, szerek, felszerelések készenléti állapotát, üzemképességét, ellenőrizni a szolgálatparancsnok felkészültségét, irányító, szervezőkészségét, tűzoltás-taktikai felkészültségének és helyismeretének színvonalát, a vonulás közbeni eligazítás helyességét, az életmentés helyes megszervezését, végrehajtását. Továbbá vizsgálni a készenléti állomány szerelési készségét, fizikai állóképességét, valamint a légzőkészülék szabályos használatát, üzemképességét, a kárhelyi hírforgalmazás EDR-en történő megszervezését.

A gyakorlatokon szerzett tapasztalatok hozzásegítik a tűzoltói állományt a turisztikai létesítményekben keletkezett tüzek hatékonyabb felszámolásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei