Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2017. November 11. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Ferenc pápa: ne a katonai erő uralja a nemzetközi kapcsolatokat

Ferenc pápa: ne a katonai erő uralja a nemzetközi kapcsolatokat

Nem szabad, hogy a nemzetközi kapcsolatokat a katonai erő, a kölcsönös megfélemlítés, a hadiarzenálokkal való hivalkodás uralja Ferenc pápa szerint.

A pápa a Vatikánban a nukleáris leszerelésről zajló nemzetközi találkozón mondott beszédet pénteken.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy a korlátlan fegyverkezési versenyre fordított kiadásokat inkább a szegénység elleni küzdelemre, a békére, egészségügyre, környezetvédelemre, az emberi jogok védelmére kellene fordítani.

Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében a mai nemzetközi helyzetet ingatagnak és konfliktusokkal telinek nevezte, amelyben távolinak tűnik az atomfegyvermentes világ és a teljes leszerelés elérése. A pápa az atomfegyverkezés katasztrofális humanitárius és környezeti következményeire figyelmeztetett. Kijelentette, hogy a nukleáris fegyverek puszta birtoklása is veszélyt jelent ezek véletlenszerű felrobbanásának kockázata miatt. Az atomfegyverkezés "a megfélemlítés logikáját követi nemcsak a szemben álló felekre, hanem az egész emberiségre nézve" - mondta a pápa.

Hozzátette: "a nemzetközi kapcsolatokat nem uralhatja a katonai erő, a kölcsönös megfélemlítés, a hadiarzenálokkal való hivalkodás". Megjegyezte, hogy a tömegpusztító, különösképpen az atomfegyverek nem tesznek mást, mint csalóka biztonságérzetet nyújtanak, és nem képezhetik az emberek közötti békés együttélés alapját, mivel ennek a szolidaritás etikájára kell épülnie.

Az egyházfő szerint az emberiség teljes elpusztítását célzó fegyverek katonai szempontból is "logikátlanok". Hangsúlyozta, hogy az egyre terjedő nukleáris technológia egyre nagyobb aggodalomra ad okot a mai geopolitikai helyzetben, amelyet a terrorizmus és az "aszimmetrikus konfliktusok" uralnak, vagyis állami és félkatonai, nem hivatalos erők közötti háborúk.

Ferenc pápa hangoztatta, hogy a világban mindenekelőtt a szenvedő embereket és népeket kell segíteni, a szolidaritást előnyben részesíteni a mindenkori érdekek egoizmusával szemben.

Az atomfegyverek nélküli világ nem utópia, de csakis a valódi fejlődés vezethet a fegyverarzenálok leszereléséhez - jelentette ki az egyházfő.

A Vatikánban zajló atomellenes csúcstalálkozó a nukleáris fegyverek betiltásáról júliusban született nemzetközi szerződést követi, amelyet 122 ország írt alá. A kétnapos vatikáni találkozón többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Dél-Korea, Irán diplomáciai képviselői, az EU, a NATO, az ENSZ és a nukleáris fegyverek betiltásán dolgozó civil szervezetek delegációi, valamint tizenegy Nobel-békedíjas is részt vesz. Közöttük van az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett ICAN, az atomfegyverek betiltásáért küzdő civil kezdeményezés. A találkozón felszólalt Vada Maszako, a második világháborúban Nagaszakira ledobott atombomba egyik túlélője.

Peter Turkson bíboros, a találkozót rendező Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításáért felelős vatikáni hivatal vezetője a csúcs sajtókonferenciáján bejelentette, hogy a Vatikán kapcsolatot keres Észak-Koreával. Elmondta, hogy a szentszéki diplomácia a dél-koreai püspöki kar segítségével próbál közvetlen kapcsolatot létesíteni az észak-koreai vezetéssel.

"Nem tudom, mikor sikerül, de lehetőségeket keresünk az Észak Koreával való közvetlen kapcsolatra" - mondta Turkson bíboros. Korábban a Vatikán cáfolta, hogy az atomellenes csúccsal a Szentszék közvetíteni akar az észak-koreai válság megoldásában. Most viszont Turkson bíboros a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak elmondta, hogy Ferenc pápa készen áll akár Észak-Koreába utazni, ha erre lehetőség adódik.

Címkék: Ferenc pápa, pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.