Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2024. Június 27. 07:31, csütörtök | Bulvár
Forrás: MTI

Ferencz Orsolya: nagy nemzeti büszkeség a magyar űrhajósprogram

Ferencz Orsolya: nagy nemzeti büszkeség a magyar űrhajósprogram

A kutatási-tudományos projektek végrehajtása mellett a fiatalok inspirációja kiemelt feladata a magyar űrhajósprogramnak, de az országnak is nagy nemzeti büszkeséget jelent

- jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa szerdán Nyíregyházán, kerekasztal-beszélgetésen.

Ferencz Orsolya - a Kapu Tibor kutatóűrhajós és Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós részvételével szervezett beszélgetésen - emlékeztetett, a KKM és az Európai Űrügynökség (ESA) közötti együttműködésnek köszönhetően Magyarország elindíthatta a Hunor nemzeti űrhajósprogramját, amelynek keretében a magyar űrhajós nemzeti programokat hajthat majd végre a nemzetközi űrállomáson.

A pontos tudományos tartalom véglegesítése folyamatban van, ebben pedig fontos szerepet kapott az a mintegy másfél évig tartó, a múlt év végén lezárult felhívás, amelyre rengeteg értékes tudományos kísérletjavaslat érkezett, ezekből pedig bőven lehet majd meríteni a végleges projekt összeállításakor - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Hozzátette, az ESA külön hangsúlyt fektet a kommunikációra az általános iskolásokkal, így a magyar űrhajósoknak fontos feladata lesz bemutatni számukra a munkájukat és az űrt, amelyben majd dolgozni fognak.

Farkas Bertalan példáját említve Ferencz Orsolya hangsúlyozta, űrrepülése generációkra volt hatással, sok fiatal érdeklődését keltette fel a természettudományok iránt. A 21. században óriási jelentősége van ezeknek a tudományoknak - folytatta -, és jelenleg hiány van ezekben a szakmákban a jelentkezőkből, az űrhajózás pedig ezt az érdeklődést keltheti fel a fiatalokban.

A miniszter biztos felhívta a közönség figyelmét arra, az űrhajósok küldetése nem ér véget a sikeres landolással, a kutatási munkákban történő további részvétel mellett egyfajta "nagyköveteivé" válnak ennek a területnek, feladatuk lesz az ismeretterjesztés eszköze segítségével minél több emberrel megosztani élményeiket és tapasztalataikat.

Kitért arra, tizenhét magyar egyetem együttműködésével elindították a UniSpace programot, amelyben nemcsak a műszaki, a természettudományi vagy élettani-orvosi, hanem a társadalomtudományi, a jogi vagy a biztonságpolitikai területek aktualitásait oktatják. A programhoz további négy egyetem csatlakozik, a képzés pedig a nemzetközi érdeklődés miatt angol nyelven folytatódik tovább - tette hozzá.

A beszélgetésen Kapu Tibor és Cserényi Gyula az űrhajósok kiválasztásának menetéről, a kiképzés folyamatairól és részleteiről tartottak beszámolót a közönségnek.

Címkék: magyar űrhajós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.

2024. Szeptember 24. 08:00, kedd | Bulvár

Hankó Balázs a magyar modellt ajánlja az európai versenyképességi fordulat megvalósításához

Európai versenyképességi fordulatra van szükség, a magyar modell sikeres, és jó választ adhat erre - mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hungary Innovation Week nyitóeseményén hétfőn Budapesten.

2024. Szeptember 23. 07:52, hétfő | Bulvár

Az áradás elől menekülő vadak miatt kell lezárni a magyar főutat

Vasárnap korábban, már 17 órától lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte honlapján a rendőrség.