Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. December 18. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Figyeljenek az adótartozásukra a katások

Figyeljenek az adótartozásukra a katások

Közeleg az év vége.

A katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizni folyószámlájukat, és a tartozást soron kívül rendezni, ugyanis a kisadózó vállalkozás elveszíti a kataalanyiságot, ha lejárt adótartozása december 31-én meghaladja a százezer forintot.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára – összehasonlítva a „hagyományos” adózási formákkal – lényegesen alacsonyabb mértékű közteherfizetéssel és kevesebb adminisztrációs teherrel jár. Azonban ahhoz, hogy a kata adóalanyisága megmaradjon az adózónak, több feltételnek is meg kell felelnie. Az egyik feltétel, hogy a katás vállalkozásnak ne legyen a naptári év utolsó napján 100 000 forintot meghaladó adótartozása a NAV-nál. Fontos, hogy az adótartozás alatt nem csupán a kata adónemen, hanem az összes adónemen esedékességig meg nem fizetett tartozást és jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatást kell érteni. Az adózók adófolyószámlájuk egyenlegét az ügyfélkapun is nyomon követhetik.

Érdemes figyelni arra is, hogy elveszíti a kataalanyiságát az az adózó, akinek terhére az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a NAV számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg.

Ha az adózó kata alanyisága megszűnik, a megszűnésétől számított 24 hónapban az adóalanyiság ismételten nem választható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.