Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2024. Június 28. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Figyeljünk oda a nyári szünet veszélyeire!

Figyeljünk oda a nyári szünet veszélyeire!

Rendőrségi felhívás.

Megkezdődött a diákok által annyira várt nyári szünet. A hosszú hónapok óta tartó tanulás után – letudva az év végi vizsgák feszültségeit – fiatalok, gyermekek sokasága várja a nyári szabadságot. Az érzés mindannyiunk számára ismerős, hiszen valamikor mi is átéltük ugyanezt.

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a fiatalabb korosztály sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartja be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

A Győr-Moson- Sopron Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkedhetnek gyermekeinkre:

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat ősszel is egyészségesen folytathatnák tanulmányaikat. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

• Mindenekelőtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el nekik, miként kell szabályosan közlekedni.

• A leggyakoribb tragédiákat a rohanás okozza, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás.

• Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

• Beszéljük meg a gyermekkel a gyalogos közlekedés alapszabályait, mint például, hogy hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni. Ha már tudja a gyermek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a bicikli kötelező biztonsági felszerelései, illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni.

• A gépjárművezetőket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó csemetékre!

• Tudjuk és látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal sétálló gyermek, aki – az említett veszélyeken túl – könnyen válhat különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az ismeretlen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha még oly színes programot is ajánlanak nekik.

• A gyerekek elhelyezésére a legbiztosabb, a legkedvezőbb megoldás a táborozás. Ilyenkor gyakran a megszokottól eltérő tevékenységekkel is találkoznak. A tábor előtt mindenképpen figyelmeztessük őket a fürdőzés veszélyeire, a hegyi utakon való közlekedés eltérő sajátosságaira.

• Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, supozásnál, csónakázáskor ismerjék és tartsák be a szabályokat.

• Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyék igénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez, mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kíván a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 30. 19:00, vasárnap | Helyi

Biztonságos jövőt!

Nyílt levél a klímakatasztrófa elkerüléséért.

2024. Június 30. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Június 30. 13:00, vasárnap | Helyi

Nyáron se gyereket, se kisállatot ne hagyjon egyedül az autóban

Rendőrségi felhívás

2024. Június 30. 09:00, vasárnap | Helyi

Nyáresti régizenei koncertek júliustól az Eszterházy-kastélyban

Koncertek az egyedülálló kastélykörnyezetben.