Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 10. 13:14, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Film készült a magyar származású Adolf Zukorról, a Paramount alapítójáról

Film készült a magyar származású Adolf Zukorról, a Paramount alapítójáról

Fiatal magyar alkotók készítettek filmet a világon elsőként a Paramount filmstúdió alapítójáról, a magyar származású Adolf Zukorról;

A 25 Dollár című rövidfilm a május 17. és 28. között zajló 70. cannes-i filmfesztiválon debütál a szakma előtt a rövidfilmes szekcióban.

Először készült film az egyik legnagyobb filmvállalat, az idén 105 éves Paramount Pictures magyar származású alapítójáról, Adolf Zukorról - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A 25 Dollár Jimy J. Hollywood rendező, Csősz Boglárka színész-producer, Mayer Zoltán többszörös Aranyszem-díjas operatőr és Borbás Edina forgatókönyvíró különleges, hiánypótló alkotása. A főszereplő, a szomszéd olasz Paolo szerepében Adorjáni Bálint látható.

A tájékoztató idézi a 25 Dollár producerét, a filmben színészi szerepet is vállaló Csősz Boglárkát, aki elmondta: "egy legendát ébresztettünk fel. A film annak a sikertörténetnek a szimbóluma, ahogyan egy árva fiú a kabátjába varrt teljes vagyonával, 25 dollárral Amerikába érkezve képes lépésről lépésre életre kelteni a korábban még elképzelhetetlennek tartott egész estés film intézményét. A mai napig egyetemeken tanítják azt az üzleti modellt, amellyel megteremtette Hollywood jól működő gépezetét." Az Apám beájulna és a Szép Magyarország című magyar mozikból is ismert színész szerint a film nem cukormázas tündérmese, az alkotók a nehezebbik útját választották a tiszteletadásnak.

A tájékoztató idézi Jimy J. Hollywood rendezőt is, aki évek óta szerette volna filmre vinni Adolf Zukor történetét. A rendező elmondta: "sohasem értettem, hogy a filmipar egyik legnagyobb alakjáról eddig miért nem született film, az élete ugyanis hihetetlenül inspiráló. Egy teljesen más nézőpontból közelítjük meg a történetet, amely igazán különlegessé teszi ezt az amúgy sem mindennapi sztorit. Bármilyen nagyra is nőtt a Paramount Pictures, és bármilyen komoly alapokat is tett le a hollywoodi filmiparban Adolf Zukor, a Ricséről elindult világfi emlékét őrizni kell, és példáját megosztani a fiatal generációkkal."

A rövidfilmet 2016-ban rekordidő alatt forgatták Hódmezővásárhelyen: a stáb négy héten át feszített tempóban dolgozott, hogy a Csongrád megyei gyártelepen kialakítsa az 1920-as évek Hollywoodját. A filmipar merész megálmodójának emléket állító mozi stábjához olyan művészek csatlakoztak, mint Grósz Arthur Valentin zeneszerző, Ubrankovics Júlia színésznő, Mikó István és Epres Attila színész. A hang utómunkákban Kiss Dániel hangmérnök és az amerikai VOXX hangstúdió működtek közre.

A következő hónapokban a film bemutatkozik majd Amerikában, a Palm Springs-i filmes seregszemlén, Japánban, a tokiói ShortShort fesztiválon és Kanadában, a Calgary filmfesztiválon is. A magyarországi premierre ősszel kerülhet sor.

Mint írják, a fiatal filmesek egy legenda születésének jubileumát is szeretnék előkészíteni, ugyanis jövőre lesz 130 esztendeje, hogy Adolf Zukor, a filmipar megálmodója, a Borsod megyei Ricséről 1888-ban kivándorolt Amerikába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.