Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2011. Szeptember 29. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

Fluoreszkáló baktériummal kódolnak titkos üzeneteket

A tudósok olyan fluoreszkáló baktériumokat fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek titkos üzenetek kódolásában és dekódolásában. A feltalálók szerint így a mikroszkopikus élőlények élő láthatatlan tintaként működnek.

A tudósok nemrégiben genetikai módosítással olyan baktériumokat hoztak létre, amelyek képesek fluoreszkáló fehérjéket termelni. A szakemberek ezeket az apró élőlényeket ezután arra használták fel, hogy egyszerű üzeneteket kódoljanak velük: egy előre meghatározott rendszerbe rendezték őket, így megfelelő stimulálásra a baktériumok rendezett mintát mutattak - írja a PNAS.

A szakértők szerint a módszert titkos íráson kívül a jövőben felhasználhatnák bizonyos termékeken a hamisítás elkerülésére is. A baktériumok létrehozása ugyanis speciális körülményeket és nagy fokú szakértelmet kíván, így a hamisítás szinte teljesen lehetetlenné válna.

A tudósok egyébként az E.coli baktériumok hét ártalmatlan törzsének genetikai felépítését módosították, amelyek így különböző színekben kezdtek el világítani - ezek párosításával végül elérték, hogy az ABC összes betűjét sikerült különbözőképpen megjeleníteni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 04. 14:13, szerda | Belföld

Távol-keleti üzleteket ellenőrzött a NAV

Milliós bírságot fizetnek a távol-keleti üzletek.

2023. Október 04. 13:59, szerda | Belföld

Magyarország és Szlovénia megállapodott a földgázvezetékek összekötéséről

A földgázvezetékek két éven belüli összekötéséről és szoros atomenergetikai együttműködésről írt alá megegyezést Magyarország és Szlovénia - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter.

2023. Október 04. 13:57, szerda | Belföld

Nébih: Coop mézes puszedliket hívott vissza a gyártó

Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt az Urban Édesipari Kft. (Budapest) többféle Coop mézes puszedlit hívott vissza a forgalomból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

2023. Október 04. 13:55, szerda | Belföld

Csák János: 20 milliárdot fordítunk Krausz Ferenc kutatásaira

A magyar felsőoktatási intézmények presztízsét is emeli, hogy az elmúlt napokban Nobel-díjjal elismert tudósaink itthoni egyetemeken végeztek - mondta Csák János szerdán a TV2 Mokka című műsorában.