Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Szeptember 16. 11:37, hétfő | Életmód
Forrás: MNO

Fogyhat-e 10 kilót egy hét alatt étrend-kiegészítőktől?

Fogyhat-e 10 kilót egy hét alatt étrend-kiegészítőktől?

Sokan életmód-változtatás helyett a fogyókúrás készítményekben, étrend-kiegészítőkben látják a kiutat a testtömeggel kapcsolatos problémáikból. Döntés előtt nem árt informálódni a termék engedélyezettségéről, összetevőiről, mellékhatásairól, valamint a termék vásárlása során alkalmazható jogainkról.

A csaló vállalkozások által kínált étrend-kiegészítők, fogyást elősegítő termékek közös jellemzője, hogy külföldön bejegyzett honlapokról lehet őket megrendelni, forgalmazásukat – a hazai szabályokat megkerülve – nem jelentették be. Előfordul az is, hogy egy-egy termék olyan összetevőt tartalmaz, amelyet kifejezetten tilos felhasználni az Európai Unió területén.

Magyarországon az étrend-kiegészítő készítményeket legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézeténél (OÉTI) kötelező bejelenteni. A bejelentett készítményekről az OÉTI listát vezet honlapján. A forgalomba hozataltól eltiltott kiegészítők listáját innen töltheti le.

A netes felületről rendelt, egy hét alatt tíz kiló fogyást ígérő étrend-kiegészítők forgalmazói általában külföldön bejegyzett cégek, így gyakran beazonosíthatatlanok, s mire a hatóságok a nyomukra bukkannának, megszüntetik a jogsértő állításokat tartalmazó, bejelentés nélkül forgalomba hozott termékeket valótlan állításokkal reklámozó honlapot, és eltűnnek.

A legnagyobb hangsúly a megelőzésen van

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy saját egészségük védelme érdekében kerüljék az olyan étrend-kiegészítőket, amelyek bizonytalan forrásból származnak. Fontos tudatosítani, hogy ha „túl szép, hogy igaz legyen” típusú csodaszerhirdetéseket, honlapokat látnak, akkor nagyon nagy gondossággal járjanak el, mielőtt bármit megrendelnek.

Gyanakvásra ad okot, ha az internetes oldalon hirdetett készítmény előállítóját, illetve magyarországi forgalmazóját, bejelentőjét nem lehet nyomon követni, ha a hirdető neve, székhelye, a kapcsolattartásra, elérhetőségre vonatkozó adatok nem azonosíthatók egyértelműen.

Mindenképpen olvassák el az étrend-kiegészítő termékeken feltüntetett – összetételre, hatásra vonatkozó – tájékoztatásokat, valamint a termékekhez kapcsolódó egyéb tájékoztató anyagokon elhelyezett információkat. Sok fogyókúrás készítmény például nem ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek, szívpanaszokkal rendelkezőknek, amiről a vevő sokszor csak akkor értesül, ha már megrendelte a terméket.

Gyanúra adhat okot továbbá, ha a termék jelölésén vagy reklámjában utalást találnak a használattól várható testtömegcsökkenés mértékére vagy ütemére, mert ezek az állítások nemcsak jogszabálysértők, de általában nem is bizonyulnak igaznak.

Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, betegségek gyógyítására, panaszok kezelésére nem alkalmasak, egyebek között ezért is tilos ilyen hatásra hivatkozva reklámozni, árusítani őket. Az étrend-kiegészítők a hagyományos étrendből hiányzó anyagok pótlására hivatottak, ezért ne használja őket gyógyszerként, a hagyományos orvosi kezelés mellett vagy helyett.

Azért, mert egy étrend-kiegészítő kizárólag természetes, növényi anyagokból áll, nem biztos, hogy biztonságos. Az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt, ismert egészségkárosító hatással, mellékhatással rendelkező gyógynövények listája megtekinthető az OÉTI honlapján.

További hasznos információk: nfh.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 19:00, vasárnap | Életmód

Virágzó pompa erőfeszítés nélkül

Muskátliültetés- és gondozás egyszerűen!