Városlista
2021. október 28, csütörtök - Simon

Hírek

2020. December 11. 09:07, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Folytatódik a korlátozások feloldása Franciaországban

Folytatódik a korlátozások feloldása Franciaországban

Franciaországban folytatódik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál.

"A járványhelyzet sokat javult az elmúlt hetekben, de a javulás néhány napja megtorpant, így a csatát még nem nyertük meg" - mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Jean Castex megerősítette, hogy jövő kedden véget ér az október 30-án életbe lépett általános karantén, s az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de az eredetileg tervezett helyett nem este 9 óra és reggel 7 óra, hanem este 8 óra és reggel 6 óra között.

December 24-én, a karácsonyra tekintettel semmilyen korlátozás nem lesz, szilveszterkor azonban este 8 órától tilos az utcán tartózkodni, miután a miniszterelnök szerint december 31. "a járvány megugrásának minden összetevőjét fokozottan tartalmazza".

A belügyminisztérium jelezte: szilveszter éjjel több mint 100 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon a kijárási tilalom betartatására.

A tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok) nem kedden, hanem leghamarabb három hét múlva nyithatnak ki.

A kormányfő elmondta: az általános karantén feloldása után "konszenzus hiányában" nem vezetik be a fertőzöttek számára a hatósági kötelező karantént.

Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg 5 ezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, miután a csütörtökön kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2949-en voltak intenzív osztályon az előző napi 3031-hez képest.

(A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.)

A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán napi 5 ezer volt az átlag.

Az elmúlt 24 órában 13 750 új estet jelentettek az előző napi 14 595 után, az elhunytak száma pedig 297-tel 56 940-re emelkedett.

A pozitív tesztek aránya a tetőzéskor mért több mint 20 százalékról viszont 6,4 százalékra esett vissza.

A kormány szerint az esetszám csökkenésének megállása a téli hideg időjárás mellett a korlátozások november végi első lazításának tudható be: november 28-án ugyanis minden üzlet kinyithatott a vendéglátóhelyek kivételével.

A kormányfő jelezte, hogy az újabb intézkedések célja, hogy "mindenki élvezni tudja az év végi ünnepeket, ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a következő hónapokban ne kelljen az országnak egy harmadik karantént végigcsinálnia".

"A franciák keddtől mindenhol az országban igazolás nélkül mozoghatnak, ismét szabadon lehet vásárolni vagy sportolni, orvoshoz menni vagy kutyát sétáltatni, de továbbra is az otthoni munkavégzés a szabály" - mondta Jean Castex.

A kormányfő kiemelte, hogy karácsonykor mindenki korlátlanul utazhat, éjszaka sem lesz kijárási tilalom, de nem ajánlja, hogy "az asztal körül hatnál több felnőtt legyen egyszerre", s azt is javasolta, hogy a karácsonyt megelőző öt napban mindenki korlátozza a kapcsolattartásait.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 28. 12:01, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,971 millió a világon

A világon 244 996 373 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 971 538 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2021. Október 28. 08:00, csütörtök | Külföld

Putyin: meg kell teremteni a vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

Ki kell dolgozni az új típusú koronavírus és az általa okozott Covid-19 betegség elleni vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

2021. Október 27. 14:08, szerda | Külföld

November közepétől fogadja a Szputnyik V-vel beoltott turistákat Izrael

Izrael november közepétől fogadja a koronavírus ellen Szputnyik V-vel beoltott turistákat, amennyiben két PCR- és egy szerológiai, vagyis vérvizsgálattal elvégzett tesztjük szerint sem fertőzöttek

2021. Október 27. 11:02, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,963 millió a világon

A világon 244 493 441 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 963 243 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.